Antena 3 CNN Externe Cutremur de 6,5 în arhipelagul Solomon, la doar patru zile după un val tsunami care a ras 20 de sate

Cutremur de 6,5 în arhipelagul Solomon, la doar patru zile după un val tsunami care a ras 20 de sate

Cutremur de 6,5 în arhipelagul Solomon, la doar patru zile după un val tsunami care a ras 20 de sate
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
10 Feb 2013   •   11:05

O replică de magnitudinea 6,5 s-a înregistrat duminică, la ora 08.02 (sâmbătă, 23.02 ora României) în arhipelagul Solomon, la patru zile de la un cutremur puternic urmat de un tsunami, a anunţat centrul american de geofizică USGS, relatează AFP.
   
Acest ultim cutremur nu riscă să declanşeze un tsunami de amploare, a asigurat, la rândul său, Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific.
   
Hipocentrul replicii seismice a fost indetificat de USGS la o adâncime de 18 kilometri, iar epicentrul la 29 de kilometri sud-vest de Lata, marele oraş din insula Ndende, în insulele Santa Cruz, care fac parte din arhipelagul Solomon.
   
Institutul australian de geoştiinţă a anunţat tot o magnitudine de 6,5, dar a situat hipocentrul la o adâncime de 36 de kilometri.
   
Miercuri, până la 20 de sate au fost rase de pe hartă de un val care a pătruns până la 500 de metri în interiorul uscatului şi 6.000 de persoane au rămas fără locuinţe în Ndende, una dintre nenumăratele insule ale arhipelagului Solomon situate la nivelul mării, cu puţin relief şi ameninţate de creşterea apelor oceanului.
   
Un seism cu magnitudinea 8 a precedat acest tsunami care a provocat cel puţin 13 morţi şi numeroşi dispăruţi.

×
Subiecte în articol: seism cutremur tsunami sate val magnitudine
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close