Antena 3 CNN Externe Cutremur de 7,6 în estul Filipinelor. Alertă de tsunami pentru Indonezia şi Filipine. Un mort şi un rănit, în urma seismului

Cutremur de 7,6 în estul Filipinelor. Alertă de tsunami pentru Indonezia şi Filipine. Un mort şi un rănit, în urma seismului

Cutremur de 7,6 în estul Filipinelor. Alertă de tsunami pentru Indonezia şi Filipine. Un mort şi un rănit, în urma seismului
Sursa foto: Foto: papayblog.com
de M.Z.    |    31 Aug 2012   •   16:18
Update 21.45 - O persoană a murit şi alta a fost rănită pe Insula Mindanao, în urma cutremurului cu magnitudinea 7,6 care s-a produs vineri în mare, la est de Filipine, au anunţat autorităţile locale.

"O femeie în vârstă de 60 de ani a murit, iar o fată în vârstă de cinci ani a fost rănită" într-o alunecare de teren declanşată de cutremur la Cagayan de Oro, un oraş de pe Insula Mindanao (sud), afectată de ploi puternice în momentul producerii cutremurului, a declarat Benito Ramos, şeful Protecţiei Civile, potrivit AFP.

Update 16.52
- Autorităţile au ridicat alerta de tsunami pentru Japonia, Taiwan şi alte câteva insule din Pacific. Atenţionarea rămâne în vigoare pentru Indonezia şi Filipine, informează Russia Today. Centrul de Vulcanologie din Filipine sfătuieşte persoanele care locuiesc în zona coastei să se refugieze din calea unui posibil tsunami către zone mai înalte.

Update 16.38
- Magnitudinea seismului a fost revizuită la 7,6 grade.

Update 16.35
- Alerta de tsunami pentru Japonia se extinde pe toată coasta pacifică până la Fukushima, unde impactul este estimat a avea loc la ora locală 02.00 (ora 20.00, ora României).
_____________________________________________________

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,9, a avut loc, vineri în mare, la est de Filipine, informează Institutul american de geofizică (USGS).

În urma cutremurului, a fost emisă alertă de tsunami pentru acest arhipelag, Indonezia, Taiwan şi Japonia, au anunţat seismologii americani, potrivit AFP.

Institutul american de geofizică a precizat că seismul s-a produs la ora locală 20.47 (15.47, ora României), în mare, la aproximativ 139 de kilometri est de oraşul filipinez Sulangan, la o adâncime de 33 de kilometri.

Un val tsunami de 50 de centimetri este aşteptat să lovească Japonia.

Autorităţile recomandă evacuarea populaţiei din  zonele de coastă vizate de cutremur.

Zona în care s-a produs seismul este una dintre cele mai active zone de pe glob, spun specialiştii.

"E partea pacifică, cât şi cea a Filipinelor, iar aceasta este o zonă extrem de activă, atât din punct de vedere al cutremurelor, cât şi al activităţii vulcanice", a explicat, vineri, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Potrivit specialistului, în perioada următoare, este posibil să urmeze şi replici de 6-7 grade.










×
Subiecte în articol: cutremur seism filipine alerta de tsunami
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close