Antena 3 CNN Externe CUTREMUR de 7,8 grade/Richter în Iran. Seismul s-a resimţit şi în capitala Indiei, New Delhi

CUTREMUR de 7,8 grade/Richter în Iran. Seismul s-a resimţit şi în capitala Indiei, New Delhi

CUTREMUR de 7,8 grade/Richter în Iran. Seismul s-a resimţit şi în capitala Indiei, New Delhi
16 Apr 2013   •   14:14

Un cutremur puternic a zguduit Iranul, în regiunea de graniţă cu Pakistanul, la doar o săptămână dupa un alt seism din vestul ţării. Din primele date, se pare că intensitatea cu care s-au mişcat plăcile tectonice a fost de 7,8 grade pe scara Richter.

Mişcarea telurică a fost atât de puternică încât s-a resimţit în toată regiunea Golfului Persic, dar şi în capitala Indiei, New Delhi. De asemenea, oraşul Kandahar a fost şi el uşor zguduit, chiar dacă se află la sute de kilometri distanţă de epicentrul seismului.

Epicentrul seismului a fost localizat la 90 de km sudest de oraşul Khash, conform  Institutului american de geofizică. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 15 km faţă de suprafaţă.


Sursa foto: earthquake.usgs.gov
 
Raportările iniţiale susţineau că cel puţin 40 de persoane au murit, iar un oficial de la Teheran declarase că "se aşteaptă la sute de persoane decedate".
"A fost cel mai mare cutremur înregistrat în ultimii 40 de ani în ţara noastră şi ne aşteptăm să avem sute de morţi şi mii de răniţi", a declarat un alt oficial guvernamental pentru Reuters. Ulterior însă, media iraniană a dezminţit aceste informaţii, spunând că doar cinci persoane au suferit răni, fără a le fi fost pusă în pericol viaţa, transmite agenţia Fars.

Oraşul Khash are o populaţie de 56.000 de locuitori, dar o densiate foarte mare, se arată într-un recensământ din 2006. Oraşul este capitala provinciei Sistan şi Baluchestan, una dintre cele mai sărace regiuni din Iran. Alimentarea cu energie electrică şi telecomunicaţiile au fost întrerupte în majoritatea provinciei.

5 persoane au murit în districtul Kharan din Pakistan. Tot în Pakistan, peste 1000 de clădiri s-au prăbuşit în oraşul Mushkil, situat la frontiera cu Iranul, relatează agenţia libaneză Naharnet.

Centrul Seismologic Iranian a informat că mişcarea tectonică a avut 7,5 grade pe scara Richter.

Acum exact o săptămână, Iranul a fost lovit de un alt seism cu o magnitudine de 6,3 grade/Richter, în zona centralei nucleare de la Bushehr. 37 de persoane şi-au pierdut atunci viaţa şi alte 850 au fost rănite. Două sate din regiune au fost puse la pământ.

Iranul este una dintre ţările cu cele mai intense activităţi seismice din lume. În decembrie 2003, un seism de 6,6 grade pe scara Richter a provocat moartea a cel puţin 30.000 de iranieni.
 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close