Antena 3 CNN Externe Cutremur puternic în Noua Zeelandă: 65 de morţi şi sute de răniţi

Cutremur puternic în Noua Zeelandă: 65 de morţi şi sute de răniţi

Cutremur puternic în Noua Zeelandă: 65 de morţi şi sute de răniţi
Sursa foto: Foto: mediafax
22 Feb 2011   •   08:13

65 de persoane au murit şi câteva sute au fost rănite, în urma unui cutremur violent cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter, care a zguduit luni noapte Noua Zeelandă. Trepidaţiile au provocat pagube materiale considerabile. Zeci de clădiri au fost dărâmate, drumurile au fost grav avariate iar liniile de telefonie şi cele de electricitate nu mai funcţionează. Cel mai grav afectat a fost oi Christchurch - din sudul ţării. Au urmat apoi 13 replici, cu magnitudini cuprinse între 3 şi 5 grade.

Echipele de intervenţie muncesc contra cronometru pentru a scoate cele câteva sute de persoane rămase blocate sub dărâmături. Oficialii se tem că numărul celor decedaţi ar putea creşte dramatic, odată cu trecerea timplului.

Epicentrul seismului a fost localizat foarte aproape de oraşul Christchurch, din sudul ţării, la o adâncime de doar 5 km. Supravieţuitorii povestesc cu ochii în lacrimi mometele de groază prin care au trecut. “Nu puteam ieşi din clădire. Totul s-a dărâmat în jurul nostru, iar uşile erau închise. A trebuit să spargem geamurile ca să scăpăm”, a declarat unul dintre supravieţuitori.

Strigăte disperate după ajutor se aud de ore întregi de sub ruine. Mai multe clădiri din centrul oraşului Christchurch s-au prăbuşit, iar o catedrală veche de 106 ani a fost grav avariată. Trepidaţiile au avariat grav şoselele şi au spart mai multe conducte de apă. Câteva cartiere din localitate au fost inundate. Liniile de electricitate şi cele de telefon au devenit nefuncţionale, iar în mai multe locuri au izbucnit incendii.

 


Român aflat în Noua Zeelandă: Este un mare dezastru


În Noua Zeelandă, comunitatea de români este foarte numeroasă. Mai ales în oraşul Christchurch, unde s-a produs acest cutremur în urma căruia au fost rănite sute de persoane. Un român din Noua Zeelandă ne-a povestit exact cum s-a întâmplat totul.

„Este un mare, mare dezastru, oraşul se află în reconstuctie după cutremurul de anul trecut şi cu toate că magnitudinea celui de astazi este mai mică, foarte multe cladiri s-au dărâmat, unele erau încă în reconstrucţie

 


Energiile descărcate scad posibilitatea producerii unui seism în România

Cutremurul din Noua Zeelandă influenţează direct situaţia din România. Directorul Institutului de Fizică a Pământului Gheorghe Mărmureanu a declarat la Antena 3 că energiile descărcate acolo scad posibilitatea producerii unui cutremur mare în ţara noastră.

„Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al României, este o situaţie favorabilă din cauza ca energia se descarcă acolo. Suntem oarecum în umbră noi aici cu partea asta pentru că partea noastră în umbra va dura până în 2022”, a declarat Mărmureanu.
 



Totodată, Mărmureanu susţine că magnitudinea cutremurului din Noua Zeelandă a fost de 7,3 pe scara Richter, şi nu de 6,3, aşa cum a comunicat Institutul American de Geofizică.  Citeşte mai mult aici

×
Subiecte în articol: Noua Zeelanda cutremur morti raniti
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close