Antena 3 CNN Externe Cel mai puternic cutremur din istorie, înregistrat în Chile. Mii de oameni au murit în seism

Cel mai puternic cutremur din istorie, înregistrat în Chile. Mii de oameni au murit în seism

Cel mai puternic cutremur din istorie, înregistrat în Chile. Mii de oameni au murit în seism
Sursa foto: Foto: en.wikipedia.org
24 Sep 2016   •   12:30

Cea mai recentă tragedie din Amatrice, Italia, în care au murit sute de oameni ne-a adus aminte că natura poate fi destul de neiertătoare. Și, conform celor mai recente informații, România nu stă deloc bine la capitolul siguranță, în eventualitatea unui seism major.

Dar, în această discuție, puțini oameni știu care a fost cel mai mare cutremur din istorie, înregistrat oficial.

Ei bine, cel mai mare seism din istorie a fost înregistrat în Chile și a avut o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter.

Seismul, care a avut loc în Valdivia, la 22 mai 1960, a stârnit valuri de tsunami înalte de 25 de metri.

Nici până în ziua de azi nu se cunoaște câți oameni au murit în tragedie, dar estimările variază între 2.200 și 5.700 de morți.

“Chile se află într-o zonă de subducție, unde se întâlnesc două plăci tectonice masive. În zona Oceanului Pacific se află placa tectonică Nazca, care se subduce sub placa tectonică a Americii de Sud. Această subducție a dus la formarea munților din Chile de-a lungul istoriei geologice. Acesta este mecanismul care a declanșat și cel mai mare cutremur înregistrat în istorie”, a explicat un specialist geolog, pentru antena3.ro.

“Un alt element notabil al acestui seism este că a durat 10 minute și a avut loc la o adâncime de 33 de kilometri, o adâncime considerată mică la nivel general. Seismele de suprafață, care au loc la adâncime mică, tind să aibă efecte mai puternice”, a explicat specialistul, pentru antena3.ro.

Efectele s-au făcut simțite până în Japonia și Filipine, unde au fost înregistrate valuri cu înălțime de până la 10 metri.

 

×
Subiecte în articol: cutremur seism Chile richter tsunami valuri
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close