Antena 3 CNN Externe Cutremurul din Haiti: 70.000 de cadavre, înhumate în gropi comune

Cutremurul din Haiti: 70.000 de cadavre, înhumate în gropi comune

Cutremurul din Haiti: 70.000 de cadavre, înhumate în gropi comune
Sursa foto: Haiti
18 Ian 2010   •   10:42

Stare de urgenţă în Haiti, unde 70.000 de cadavre au fost înhumate în gropi comune.Între timp, guvernul haitian a anunţat că va deschide 280 de centre de urgenţă pentru distribuirea ajutoarelor pentru sinistraţi. În prezent,trei milioane de oameni afectaţi de cutremur nu au acces la ajutoarele internaţionale, din cauza infrastructurii precare a ţării. Echipele de salvare aflate la faţa locului, nu mai fac faţă situaţiei disperate din ţară.

În Haiti acţionează aproape 30 de echipe de salvare internaţionale, alcătuite din 1.500 de oameni, însă operaţiunile de ajutorare a supravieţuitorilor se desfăşoară haotic. Cel puţin o fetiţă a murit din lipsa echipamentelor medicale adecvate, cu toate că fusese scoasă în viaţă de sub dărâmăturile, unde supravieţuise patru zile. Membrii echipelor de salvare sunt disperaţi.

Medicii se plâng că nu au medicamente, iar cele aflate deja pe aeroportul din Port-au-Prince nu vor fi distribuite decât după sosirea întregului contingent american, format din 3.500 militari. Aceştia sunt aşteptaţi în cursul zilei de luni.

Între timp însă, echipele medicale sunt nevoite să abandoneze răniţii pe timpul nopţii, de teamă că vor fi atacaţi şi jefuiţi de hoţi. Deşi au prins câţiva fugari dintre deţinuţii evadaţi din închisoarea din Port-au-Prince, distrusă de seism, poliţiştii haitieni nu reuşesc să facă faţă situaţiei. Ei nu pot împiedica nici jafurile, nici linşajul jefuitorilor prinşi de localnici.

Majoritatea celor 1.000 de militari americani care au ajuns deja în Haiti păzesc aeroportul unde se adună proviziile donate, de teamă că haitienii înfometaţi vor lua cu asalt.

Între timp, a prins contur o polemică politică, cea a revendicării teritoriului. Statele Unite sunt acuzate de Franţa şi Nicaragua că încearcă să pună stăpânire pe Haiti, prin trimiterea exagerată de trupe de intervenţie, în detrimentul ajutoarelor umanitare.


Antena 3

×
Subiecte în articol: cutremur haiti morti ajutoare
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close