Antena 3 Externe "Dacă marionetele sud-coreene agravează situaţia, vom lua măsuri drastice". Nord-coreenii refuză oferta de negociere a Coreei de Sud

"Dacă marionetele sud-coreene agravează situaţia, vom lua măsuri drastice". Nord-coreenii refuză oferta de negociere a Coreei de Sud

26 Apr 2013   •   09:49
"Dacă marionetele sud-coreene agravează situaţia, vom lua măsuri drastice". Nord-coreenii refuză oferta de negociere a Coreei de Sud
Sursa foto: Foto: Agerpres
Nord-coreenii au refuzat oferta sud-coreeană de negociere pe tema complexului industrial de la Kaesong, închis de facto începând de la 3 aprilie de către Phenian, şi din care Seulul a ameninţat în mod implicit cu retragerea definitivă, relatează AFP.

Coreea de Sud a dat joi regimului nord-coreean un ultimatum de 24 de ore să accepte propunerea, avertizând că altfel se expune unor "măsuri semnificative".

"Dacă marionetele sud-coreene continuă să agraveze situaţia, vom fi nevoiţi să adoptăm măsuri finale şi drastice", a anunţat vineri Comisia nord-coreeană pentru Apărare Naţională.

Coreea de Nord a interzis sud-coreenilor accesul în complex, situat pe teritoriul său, la aproximativ zece kilometri distanţă de frontieră, începând de la 3 aprilie.

Regimul a retras cei aproximativ 53.000 de muncitori nord-coreeni, într-un context de tensiuni foarte puternice în peninsulă.

Din ultimatumul sud-coreean reiese că Seulul este pregătit să retragă în mod definitiv, cel puţin pe termen lung, cei 850 de salariaţi sud-coreeni de la Kaesong, în mare parte cadre ce conduc cele 123 de întreprinderi sud-coreene prezente în complex.

Complexul industrial Kaesong este unica dovadă a unor eforturi de apropiere între cele două Corei, după îngheţarea relaţiilor bilaterale, în 2010. Complexul a generat în 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 469,5 milioane de dolari (aproximativ 366 de milioane de euro), un ajutor în privinţa locurilor de muncă, plăţii unor impozite şi furnizării de devize străine.

 

 

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord coreea de sud phenian

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close