Antena 3 CNN Externe "Dacă marionetele sud-coreene agravează situaţia, vom lua măsuri drastice". Nord-coreenii refuză oferta de negociere a Coreei de Sud

"Dacă marionetele sud-coreene agravează situaţia, vom lua măsuri drastice". Nord-coreenii refuză oferta de negociere a Coreei de Sud

"Dacă marionetele sud-coreene agravează situaţia, vom lua măsuri drastice". Nord-coreenii refuză oferta de negociere a Coreei de Sud
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Apr 2013   •   09:49
Nord-coreenii au refuzat oferta sud-coreeană de negociere pe tema complexului industrial de la Kaesong, închis de facto începând de la 3 aprilie de către Phenian, şi din care Seulul a ameninţat în mod implicit cu retragerea definitivă, relatează AFP.

Coreea de Sud a dat joi regimului nord-coreean un ultimatum de 24 de ore să accepte propunerea, avertizând că altfel se expune unor "măsuri semnificative".

"Dacă marionetele sud-coreene continuă să agraveze situaţia, vom fi nevoiţi să adoptăm măsuri finale şi drastice", a anunţat vineri Comisia nord-coreeană pentru Apărare Naţională.

Coreea de Nord a interzis sud-coreenilor accesul în complex, situat pe teritoriul său, la aproximativ zece kilometri distanţă de frontieră, începând de la 3 aprilie.

Regimul a retras cei aproximativ 53.000 de muncitori nord-coreeni, într-un context de tensiuni foarte puternice în peninsulă.

Din ultimatumul sud-coreean reiese că Seulul este pregătit să retragă în mod definitiv, cel puţin pe termen lung, cei 850 de salariaţi sud-coreeni de la Kaesong, în mare parte cadre ce conduc cele 123 de întreprinderi sud-coreene prezente în complex.

Complexul industrial Kaesong este unica dovadă a unor eforturi de apropiere între cele două Corei, după îngheţarea relaţiilor bilaterale, în 2010. Complexul a generat în 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 469,5 milioane de dolari (aproximativ 366 de milioane de euro), un ajutor în privinţa locurilor de muncă, plăţii unor impozite şi furnizării de devize străine.

 

 

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord coreea de sud phenian
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close