Antena 3 CNN Externe Dăncilă: Am convenit cu Timmermans crearea unei comisii mixte de analiză punctuală a MCV

Dăncilă: Am convenit cu Timmermans crearea unei comisii mixte de analiză punctuală a MCV

Dăncilă: Am convenit cu Timmermans crearea unei comisii mixte de analiză punctuală a MCV
Sursa foto: Foto: gov.ro
07 Mar 2019   •   22:42

 Premierul Viorica Dăncilă a declarat că în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles a convenit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, crearea unei comisii mixte, formată din experţi ai Guvernului şi de la Bruxelles, care să analizeze punctual stadiul MCV şi a reafirmat că Executivul de la Bucureşti îşi doreşte ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pe care îl consideră "discriminatoriu".

"Într-adevăr, am avut două întâlniri foarte importante, prima întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans - am abordat problema MCV-ului, am hotărât de comun acord să înfiinţăm o comisie care să analizeze punct cu punct, o comisie formată din experţi din Guvernul României, experţi de la Bruxelles, astfel încât să facem paşi importanţi, pentru că, aşa cum ştiţi, noi ne dorim ridicarea MCV-ului. Considerăm că MCV-ul este discriminiatoriu, pentru că numai România şi Bulgaria sunt supuse acestui Mecanism de Cooperare şi Verificare şi considerăm că atât obligaţiile, cât şi oportunităţile trebuie să aibă un caracter egal pentru toate statele membre. Deci, am convenit acest lucru, am convenit să discutăm în cadrul vizitei pe care Frans Timmermans o face luni în România să discutăm concret (...) şi să vedem cum vom face primii paşi în această direcţie", a declarat Viorica Dăncilă, joi, la România Tv.

Premierul a adăugat că, în opinia sa, această abordare este una corectă, pentru că "dacă vrem să avansăm trebuie să avem dialog".

"Pe un dialog constructiv, pe probleme concrete, cred că putem face paşi importanţi, astfel încât să solicităm pentru a nu ştiu câta oară ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a spus Dăncilă.

Prim-ministrul s-a referit şi la întrevederea pe care a avut-o cu Michel Branier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit.

"Am vorbit despre Brexit, am văzut stadiul în care ne aflăm, într-adevăr, există foarte multă incertitudine. Este important ce se va întâmpla pe data de 12 în Camera Comunelor, este important votul care se va da acolo, dar toate statele membre - şi apreciez foarte mult modul în care a coordonat, modul în care a gestionat Michel Barnier - sunt de acord asupra faptului că nu trebuie deschis acordul. Chiar dacă vor fi negocieri din punct de vedere politic, pot exista discuţii, dar nu se va deschide acordul", a spus Dăncilă.

Premierul a adăugat că România este pregătită pentru orice scenariu şi va coopera foarte bine cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close