Antena 3 CNN Externe Danemarca cere măsuri pentru a expulza mai uşor infractorii români

Danemarca cere măsuri pentru a expulza mai uşor infractorii români

Danemarca cere măsuri pentru a expulza mai uşor infractorii români
Sursa foto: Foto: pixabay.com
24 Ian 2018   •   19:36

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a cerut miercuri Consiliului Europei măsuri care să permită instanţelor naţionale o expulzare mai facilă a infractorilor străini, solicitarea sa fiind făcută cu referire la cazul unor români care nu pot fi expulzaţi din Danemarca din cauza condiţiilor din închisorile româneşti, informează agenţia Reuters.

Curtea Supremă din Danemarca a decis anul trecut că patru români acuzaţi în România de trafic cu fiinţe umane nu pot fi repatriaţi, întrucât încarcerarea lor în condiţiile închisorilor româneşti ar echivala cu o încălcare a drepturilor omului.

''Pur şi simplu nu este corect ca ţări precum Danemarca să fie obligate să găzduiască infractori străini din cauza condiţiilor precare de detenţie din ţările lor'', a spus Rasmussen la Strasbourg în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

''Avem nevoie de un sistem mai dur faţă de ţările care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în materie de respectare a drepturilor omului (...) În acelaşi timp, avem nevoie de un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate respectarea drepturilor omului'', a explicat premierul danez Consiliului Europei, organism al cărei preşedinţie semestrială este asigurată din noiembrie de ţara sa.

El a anunţat în intervenţia sa că Danemarca va găzdui în luna aprilie o conferinţă ministerială sub egida Consiliului Europei, cu obiectivul de a da un ''nou imbold actualei reforme a sistemului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului''.

Printre propunerile guvernului de la Copenhaga se va regăsi şi solicitarea ca instanţele naţionale să primească o mai mare libertate de a expulza delincvenţii străini, dar şansele ca o asemenea măsură să fie aprobate de Consiliul Europei sunt slabe, în condiţiile în care unii delegaţi au susţinut că astfel s-ar submina legitimitatea Curţii Europene pentru Drepturile Omului. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Danemarca masuri expulzare infractori romani
Parteneri
Horoscop 29 mai 2023. Gemenii au o idee de milioane
x close