Datoria publică a Franţei a atins un nou nivel-record, de 1.870 miliarde de euro

de M.Z.    |    28 Iun 2013   •   23:00
Datoria publică a Franţei a atins un nou nivel-record, de 1.870 miliarde de euro Foto: Agerpres/AP
Datoria publică a Franţei a crescut cu 36,5 miliarde de euro în primele trei luni ale anului şi a atins nivelul-record de 1.870 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie, a anunţat, vineri, Biroul de statistică de la Paris.

Raportată la PIB, datoria a urcat de la 90,2% la sfârşitul anului trecut la 91,7% la finele primului trimestru din acest an, scrie cotidianul britanic The Guardian, potrivit Mediafax.
 
Mai mult, Guvernul se aşteaptă ca îndatorarea ţării să crească în continuare, până la 94,3% anul următor. Autorităţile ar putea însă rata această ţintă, din cauza recesiunii economice.
 
Franţa a anunţat deja că nu va putea respecta în acest an limita de deficit bugetar acceptată în UE, de 3% din PIB, şi estimează un nivel de 3,7%.

Comisia Europeană a extins cu doi ani termenul până la care Franţa trebuie să aducă deficitul bugetar sub pragul european, dar a cerut în schimb reforme structurale dure.
 
Preşedintele francez Francois Hollande, aflat vineri la Bruxelles pentru o reuniune a liderilor europeni, a admis că guvernul ar putea rata chiar şi ţinta de deficit de 3,7%, din cauza încasărilor mai slabe din taxe.
 

 

Parteneri
x close