Antena 3 CNN Externe David Cameron, anunț important despre viitorul Marii Britanii în UE

David Cameron, anunț important despre viitorul Marii Britanii în UE

David Cameron, anunț important despre viitorul Marii Britanii în UE
Sursa foto: Foto: facebook.com/DavidCameronOfficial
18 Dec 2015   •   18:29

Premierul britanic David Cameron a sugerat vineri că și-ar dori ca referendumul privind apartenența țării sale la Uniunea Europeană să se desfășoare în 2016, înainte de autoimpusul termen limită de doi ani, relatează Reuters.

Data referendumului este o chestiune sensibilă, dar fiind faptul că această consultare va determina viitorul rol al Marii Britanii în lumea comerțului și afacerilor și cum va arăta blocul comunitar. Cu cât este amânat mai mult votul, cu atât va exista incertitudine în privința viitorului Marii Britanii și al UE.

Cameron a declarat că a obținut o cale pentru ajungerea la un acord în privința procesului de renegociere în vederea obținerii unor condiții mai bune pentru Marea Britanie în UE, lucru de care spune că este nevoie pentru a-i convinge pe electori, tot mai sceptici, să voteze în favoarea rămânerii în blocul comunitar.

"Cred că 2016 va fi anul în care vom reuși ceva cu adevărat vital, care va schimba fundamental relația Marii Britanii cu UE și prin care vom răspunde îngrijorărilor populației britanice privind apartenența" la blocul comunitar, a spus el, vineri, într-o conferință de presă la Bruxelles, după un summit al UE.

Însă el a reamintit că a stabilit data limită pentru referendum pentru sfârșitul lui 2017. "Am vrut întotdeauna să îmi ofer timp pentru a face totul cum trebuie. Substanța este ceea ce contează", a adăugat Cameron.

Pe de altă parte, premierul britanic a declarat că țara sa este pregătită să își ajute partenerii europeni să-și securizeze frontierele în încercarea de a face față crizei imigrației și că UE are nevoie de un schimb de date și de o cooperare mai sistematice privind securitatea aviației pentru a combate terorismul.

Liderii europeni, reuniți joi și vineri la Bruxelles, au discutat pentru prima dată despre cererile de reformă ale lui Cameron, cu numai doi ani înainte de anunțatul referendum privind apartenența Marii Britanii la blocul comunitar.

Premierul britanic a evidențiat patru domenii în care încearcă să obțină schimbări până la referendum: competitivitate, suveranitate națională, guvernanță economică și accesul altor cetățeni din UE la ajutoarele sociale. Ultimul subiect este și cel mai sensibil, statele membre opunându-se cu tărie oricăror discriminări în Marea Britanie împotriva cetățenilor lor.

×
Subiecte în articol: David Cameron
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close