Antena 3 CNN Externe De ce Germania NU vrea România în Schengen? Interviul INTEGRAL de la care a pornit scandalul

De ce Germania NU vrea România în Schengen? Interviul INTEGRAL de la care a pornit scandalul

De ce Germania NU vrea România în Schengen? Interviul INTEGRAL de la care a pornit scandalul
de O.P.    |    05 Mar 2013   •   10:57

Vestea că Germania nu vrea România în spaţiul Schengen a stârnit un imens scandal, iar oficialii de la noi au ajuns din nou să arate cu degetul şi să găsească vinovaţi.

Publicaţia Der Spiegel a postat integral pe internet interviul ministrului de Interne german Hans-Peter Friedrich, pe care noi îl vom reda mai jos:

Spiegel: Miniştrii europeni de Interne şi Justiţie trebuie să hotărască dacă urmează să acorde accesul României şi Bulgariei în Spanţiul Schengen. Susţineţi un astfel de demers?

Friedrich: NU. Şi iată de ce această problemă încă rămâne una sensibilă. Dacă România şi Bulgaria vor cere votul în privinţa intrării lor în Spaţiul Schengen se vor lovi de dreptul de VETO al Germaniei. Ideea de a elibera astfel de zone este INACCEPTABILĂ.

Spiegel: Care sunt MOTIVELE pentru care aţi adoptat o astfel de poziţie?

Friedrich: Această problemă a fost şi este îndelung discutată de liderii europeni, însă nu putem trece peste CORUPŢIA care este prezentă în aceste două ţări. Dacă le-am oferi intrarea în Schengen, ar însemna să le dăm mână liberă celor care îşi obţine vizele prin acte de corupţie, iar acest lucru este inadmisibil. România şi Bulgaria vor intra în Schengen când se vor schimba aceste situaţii, însă deocamdată NU este cazul.

Spiegel: Ca şi în cazul Marii Britanii, primarii oraşelor din Germania se tem de un val de imigranţi români şi bulgari începând cu 2014, de când românii şi bulgarii vor avea voie să trăiască şi să lucreze oriunde pe teritoriul UE...

Friedrich: Orice cetăţean al UE are voie să se plimbe, să studieze sau să muncească pe teritoriul statelor din Uniune, iar românii şi bulgarii nu fac excepţie. Însă dacă ei vor să vină pe teritoriul ţării noastre doar să ia ajutoarele sociale, va trebui să luăm nişte măsuri de prevenţie.

Spiegel: Cum veţi realiza asta?

Friedrich: Comisia Europeană trebuie să se asigure că fondurile europene pe care aceste două ţări le-au primit sunt utilizate în folosul cetăţenilor. Vreau să propun o înăsprire a acordării ajutoarelor sociale, să studiem cu atenţie şi să acordăm ajutoare celor care chiar au nevoie.





×
Subiecte în articol: Aderarea României la Schengen
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close