Antena 3 CNN Externe De ce se poate zbura deşi încă avem "nor"? Autorităţile realizează că au exagerat cu restricţiile (VIDEO)

De ce se poate zbura deşi încă avem "nor"? Autorităţile realizează că au exagerat cu restricţiile (VIDEO)

De ce se poate zbura deşi încă avem "nor"? Autorităţile realizează că au exagerat cu restricţiile (VIDEO)
21 Apr 2010   •   20:22

Norul de cenuşă ne-a băgat în ceaţă. După şase zile de haos total pe aeroporturi, autorităţile, şi nu doar cele de la noi, încep să-şi dea seama că au cam exagerat cu restricţiile. Acum, de exemplu, România este acoperită de un al doilea nor de cenuşă, dar se zboară normal. E firesc aşadar să plouă cu întrebări, după ce companiile aeriene au suferit pierderi totale de peste un miliard de euro şi milioane de oameni au rămas blocaţi în aeroporturi.

Specialiştii au tot făcut calcule, au analizat şi rapoartele primite din Europa, legate de zborurile test. Până acum pagubele însumează aproximativ miliarde de euro. Cei de la facultatea de Inginerie Aerospaţială vor să creeze un sistem special de măsurare care va fi instalat pe avioanele militare. Acesta ne va spune exact când cenuşa este cu adevărat periculoasă pentru avioane.

Marţi seară, un avion TAROM a trecut direct prin norul de cenuşă. Avionul Boeing 737 se întorcea de la Amsterdam. Echipajul a anunţat imediat o problemă. ?A raportat un nor de altă culoare în conditiile în care şi alte zboruri au raportat aceleaşi condiţii de zbor?, a declarat Emil Dobrovolschi, director operaţiuni de zbor la TAROM.

Avionul a ajuns fără incidente la Otopeni. A fost consemnat la sol, iar experţii au trecut la analize.
?Nu s-a constatat nicio modificare a parametrilor de zbor, nici în timpul zborului, dar nici după?, a spus Emil Dobrovolschi.


?Nu s-a constatat abolut nimic la inspecţiile de noaptea trecută, nici la motoare nici în altă parte?, a precizat şi Radu Berceanu, Ministrul Transporturilor.



A fost încă o dovadă că avioanele pot zbura în condiţii de siguranţă, în ciuda erupţiei din Islanda.
?Un avion care ar zbura chiar prin Islanda unde concentraţia este foarte mare, ar putea avea o problema de siguranţă. Problema la noi, care suntem mult mai departe, este una de mentenanţă, adica uzura motoarelor este mult mai mare?, a explicat Octavian Pleter, Universitatea Politehnică, Facultatea de Inginerie Aerospaţială.

Spaţiul aerian a fost închis în Europa zile întregi. Milioane de pasageri au fost blocaţi în aeroporturi. Acum autorităţile spun că au avut multe de învăţat din această experienţă şi că ar fi putut proceda altfel.

?Regulatorii au suprareacţionat, deci au luat măsuri mult prea dure în prima faza pentru că noi nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva. Dacă s-ar fi înţeles asta din timp, măcar cursele interne puteau zbura fără probleme?, a subliniat Octavian Pleter.

Observator

×
Subiecte în articol: Islanda
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close