Antena 3 CNN Externe De ce se teme Europa de Barack Obama II. Ce se poate schimba în această relaţie

De ce se teme Europa de Barack Obama II. Ce se poate schimba în această relaţie

De ce se teme Europa de Barack Obama II. Ce se poate schimba în această relaţie
de O.P.    |    08 Noi 2012   •   13:21

Europa , care a dorit victoria preseedintelui in exercitiu saluta continuitatea puterii de la Casa Alba, dar se teme de noile inflexiuni pe care Barack Obama le va imprima politicii sale externe. Dupa un prim mandat considerat peste asteptari, europenii se tem de ce va urma: de regula, pe durata celei de-a doua presedintii, liderii americani sunt, de regula, mai prezenti in politica externa.

Vorbind in numele Uniunii Europene, entitate ignorata, practic, in cursa pentru Casa Alba, presedintele Consiliului european , Herman Van Rompuy si seful Executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, au „salutat calduros’ victoia lui Obama, evocand amandoi necesitatea continuarii unei colaborari deja bine definite.

A fost o dorinta exprimata voalat si care, afirma expertii, ascunde ingrijorarea capitalelor europene. In primul rand, explica ei, dialogul Bruxellesului cu Washingtonul va fi, in urmatoarele 2-3 luni extrem de dificil: administratia Obama va fi supusa unei remanieri, iar printre cei care vor fi inlocuiti figureaza secretarul de stat, Hillary Clinton, si seful Trezoreriei, Tim Geithner.

Retragerea lui Hillary din scena survine in conditiile in care Siria clocoteste, problema iraniana a atins un nivel critic, iar Israelul se pregateste de alegeri parlamentare. „In aceste conditii, avem nevoie la Casa Alba de un conducator cu o echipa ferma”, spune un diplomat european de rang inalt.

Citeşte mai multe despre aceast subiect, pe www.incomemagazine.ro

×
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close