Antena 3 CNN Externe De ce sunt mai dese atentatele teroriste în ultima perioadă. Explicația șocantă a unui oficial australian

De ce sunt mai dese atentatele teroriste în ultima perioadă. Explicația șocantă a unui oficial australian

De ce sunt mai dese atentatele teroriste în ultima perioadă. Explicația șocantă a unui oficial australian
05 Iun 2017   •   07:18

Înalţi responsabili americani şi australieni au avertizat luni asupra posibilităţii ca jihadişti originari din Asia de Sud-Est se revină acasă pentru a comite atacuri după ce s-au antrenat în rândurile grupării Stat Islamic (SI) în Orientul Mijlociu, transmite AFP.

Acest avertisment a intervenit după atentatul care a însângerat Londra la sfârşitul săptămânii trecute şi care a fost revendicat de SI. În paralel, Filipinele se confruntă cu ameninţarea tot mai mare a combatanţilor islamişti.

Luptătorii SI "se vor întoarce acasă cu experienţa dobândită pe câmpul de luptă, cu o ideologie mai violentă, vor reveni furioşi, frustraţi şi trebuie să fim conştienţi de acest lucru", a declarat ministra australiană a apărării, Marise Payne.

Ea s-a exprimat la începutul unei reuniuni la care au participat, de asemenea, şeful Pentagonului, Jim Mattis, secretarul de stat american, Rex Tillerson, şi omoloaga sa australiană, Julie Bishop.

"Suntem uniţi (...) în hotărârea noastră, inclusiv în faţa unui duşman care crede că dacă ne face rău ne provoacă teamă. Ei bine, nu ne este teamă", a declarat Jim Mattis în legătură cu atentatul de la Londra.

Preşedintele american, Donald Trump, a ordonat o "campanie de nimicire" a jihadiştilor în Irak şi Siria, pentru a limita la maxim numărul luptătorilor străini care se întorc acasă.

Lupta împotriva terorismului urma să ocupe o poziţie centrală în aceste discuţii bilaterale anuale. "Ameninţarea teroristă mondială evoluează, am asistat la atacuri brutale în anumite oraşe europene, am dejucat atacuri aici în Australia, dorim să discutăm despre legăturile lor cu Orientul Mijlociu", a declarat Julie Bishop.

Potrivit autorităţilor de la Canberra, din 2014 au fost dejucate 12 proiecte de atentat şi peste 60 de persoane au fost puse sub acuzare.

În sudul Filipinelor, sute de civili sunt prinşi în capcana luptelor dintre jihadişti care se revendică de la SI şi trupele guvernamentale, reaminteşte AFP.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Stat Islamic teroristi
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close