Antena 3 CNN Externe De cinci DECENII nu s-a mai întâmplat asta în Germania. Angela Merkel, singură împotriva tuturor

De cinci DECENII nu s-a mai întâmplat asta în Germania. Angela Merkel, singură împotriva tuturor

De cinci DECENII nu s-a mai întâmplat asta în Germania. Angela Merkel, singură împotriva tuturor
de O.P.    |    23 Sep 2013   •   06:16

Rezultate fără precedent la alegeri în Germania!  Angela Merkel a fost realeasă în funcţia de cancelar al Germaniei, după ce blocul conservator, format Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială, au reuşit să strângă 42 la sută din sufragii.

Astfel că Angela Merkel ar putea să guverneze singură, fără să mai fie nevoită să se alieze cu opoziţia social-democrată, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1957 încoace.

Sediul creştin-democraţilor a fremătat a sărbătoare după aflarea rezultatelor parţiale. Blocul conservator ar putea obţine majoritate absolută, după redistribuire, spun experţii. Acest lucru i-ar acorda posibilitatea Angelei Merkel să guverneze singură, fără a fi nevoie să se alieze cu opoziţia. Deocamdată, un lucru e sigur: Angela Merkel a fost aleasă cancelar pentru încă un mandat.

Formarea noului cabinet se anunţă a fi extrem de dificilă. Peer Steinbrueck, contracandidatul Angelei Merkel, a refuzat vehement colaborarea cu creştin-democraţii, cu toate că partidul său, social-democrat, nu s-a pronunţat în această privinţă.

Între timp, liber democraţii s-au declarat profund dezamăgiţi de rezultatele parţiale. Au obţinut 4,6 procente, sub pragul de cinci la sută pentru a intrare în Parlament. Mai speră că rezultatele finale, ce vor fi comunicate pe nouă octombrie, vor schimba ceva.

Deşi nici noul partid eurosceptic 'Alternativa pentru Germania' nu va face parte din următorul Parlament, susţinătorii săi l-au încurajat cu aplauze pe liderul formaţiunii.

Deşi două treimi dintre germani s-au declarat dezamăgiţi de campania electorală pentru alegerile legislative, electorii s-au îmbulzit la urne. Anul acesta, prezenţa la vot a fost de 73 la sută, adică cu aproape trei procente mai mult decât decât în 2009.


×
Subiecte în articol: alegeri Angela Merkel
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close