Antena 3 Externe De frica unui atac al Rusiei, polonezii se înrolează în detaşamente de voluntari pentru a-şi apăra ţara

De frica unui atac al Rusiei, polonezii se înrolează în detaşamente de voluntari pentru a-şi apăra ţara

de S.T.    |    23 Mar 2015   •   17:45
De frica unui atac al Rusiei, polonezii se înrolează în detaşamente de voluntari pentru a-şi apăra ţara

Îngrijoraţi de războiul din Ucraina, tot mai mulţi polonezi se alătură detaşamentelor paramilitare de voluntari cu scopul de a urma o pregătire militară de bază astfel încât să-şi poată apăra ţara în eventualitatea unei invazii ruseşti.

Agenţia Reuters scrie că, iniţial, guvernul de la Varşovia s-a distanţat de aceste miliţii neoficiale, dar odată cu sporirea preocupării faţă de intenţiile Moscovei, armata poloneză, constituită exclusiv din militari profesionişti, caută modalităţi să integreze aceste grupuri de voluntari.

Aproximativ 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniţi în prezent în circa 120 de astfel de grupări. Circa 800 dintre ei s-au întâlnit vineri la Varşovia la o reuniune organizată de Ministerul polonez al Apărării, primind cu această ocazie pentru prima dată recunoaşterea oficială a existenţei lor. Ministrul apărării, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat că ministerul pe care-l conduce va plăti solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de bază a unităţilor locale de autoapărare care vor fi mobilizate în caz se război.

Consilierul pe probleme de apărare al preşedinţiei poloneze, generalul Stanislaw Koziej, a declarat agenţiei Reuters că evoluţiile din Ucraina au determinat guvernul de la Varşovia să-şi revizuiască modul de abordare a securităţii naţionale. "Până de curând, organizaţiile paramilitare păreau să fie ceva de domeniul trecutului" pentru responsabilii din sectorul apărării, dar "astăzi, când avem un război la graniţele noastre, ei îşi dau seama că acest trecut poate contribui la securitatea ţării", explică oficialul polonez.

În contextul conflictului din Ucraina, guvernul polonez a cerut Alianţei Nord-Atlantice să stabilească o prezenţă militară permanentă şi consistentă în Polonia, solicitare ce i-a fost respinsă, astfel că încrederea polonezilor în determinarea aliaţilor din NATO de a-i apăra la nevoie a fost zdruncinată, subliniază unii oficiali de la Varşovia.

Citeşte şi
:

Parlamentarii polonezi fac antrenamente militare, DE FRICA UNUI RĂZBOI cu Rusia

×
Subiecte în articol: Polonia Varsovia Ucraina

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close