Antena 3 CNN Externe De teama chinezilor, SUA vor să dezvolte un scut antirachetă

De teama chinezilor, SUA vor să dezvolte un scut antirachetă

De teama chinezilor, SUA vor să dezvolte un scut antirachetă
03 Oct 2008   •   10:54

Americanii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de ambiţiile hegemonice din Asia de Est ale Chinei. Pentru prima oară, experţii de la Washington recomandă dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă care să protejeze Statele Unite de un eventual atac al chinezilor.
Îngrijorările americanilor provin din faptul că statul chinez continuă să se doteze cu arme convenţionale şi nucleare, informează "Evenimentul Zilei". Comitetul consultativ pe probleme de securitate internaţională al secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, susţine că SUA ar trebui să-şi dezvolte capacităţile de apărare militară. Într-un raport al comitetului consultativ, prezentat de jurnaliştii de la "Washington Times", aceştia recomandă crearea unui scut antirachetă în cazul unui eventual atac din partea Chinei.
Experţii Consiliului consultativ pe probleme de securitate internaţională consideră că intenţia chinezilor este să exploateze punctele vulnerabile ale Statelor Unite. Printre acestea sunt: deficienţele din sistemul de apărare antirachetă, dependenţa de spaţiul cosmic pentru comunicaţii şi internetul. Consiliul este condus de Paul Wolfowitz, expert din cadrul Departamentului American de Apărare.
Michael Hayden, actualul director al CIA, atrăgea atenţia, într-un interviu din martie, că nu este inevitabil ca statul chinez să devină un inamic. Pentru ca SUA să îşi menţină superioritatea militară, membrii Cosiliului sfătuiesc Washingtonul să amelioreze operaţiunile de contraspionaj.
Purtătorul de cuvânt al Ambasadei chineze la Washington, Wang Baodong, a declarat că statul chinez devine în mod natural mai puternic şi mai influent, dar că "nu va reprezenta o ameninţare pentru nimeni".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA China scut antiracheta
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close