Antena 3 CNN Externe Decizie istorică a Pentagonului. Anunţul le vizează pe femeile din Armata Statelor Unite

Decizie istorică a Pentagonului. Anunţul le vizează pe femeile din Armata Statelor Unite

Decizie istorică a Pentagonului. Anunţul le vizează pe femeile din Armata Statelor Unite
Sursa foto: Foto: 9ways.gloriafeldt.com
24 Ian 2013   •   09:22
SUA se pregăteşte să autorizeze formal participarea femeilor la lupte, relatează AFP. La mai puţin de un an după abolirea legii americane care obligă militarii homosexuali să îşi păstreze secretă orientarea sexuală sub pedeapsa excluderii din armată, ridicarea interdicţiei de a participa la lupte constituie o nouă schimbare majoră de concepţie. În acest context, secretarul Apărării Leon Panetta urmează să părăsească postul în câteva săptămâni.

Decizia de a autoriza participarea femeilor militar la lupte a fost luată de secretarul Apărării la recomandarea militarului cu cel mai înalt grad din armata americană, generalul Martin Dempsey.

Decizia lui Leon Panetta "reflectă realitatea operaţiunilor militare din secolul XXI", a declarat senatorul Carl Levin, preşedintele puternicei Comisii a Apărării.

În opinia colegului său democrat Mark Warner, "este normal să se recunoască realităţile luptei militare moderne" şi rolul femeilor "care şi-au demonstrat competenţa şi curajul în numeroase rânduri".

Anunţul de renunţare „la regula care exclude femeile militar din lupte" va fi făcut cel mai probabil joi.

Regula a fost instituită în 1994 şi viza cele 204.714 de femei din în armată, reprezentând 14,5 la sută din efective.

În prezent, o femeie nu poate să facă parte dintr-o secţiune a infanteriei sau să conducă un tanc. Dar multe dintre ele au fost mobilizate de-a lungul deceniului trecut în Irak şi Afganistan, conflicte fără linie de front, în faţa unui inamic care se amestecă în populaţia civilă. Aşadar, Femeile, care pot fi infirmiere sau ofiţeri de informaţii, s-au confruntat de ja cu luptele.

Începând din 2001, au murit 144 de femei, dintre care 79 în luptă, arată datele oferite Pentagonului în februarie 2012.




 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Leon Panetta
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close