Antena 3 CNN Externe Decizie istorică în Japonia: "Vom proteja viaţa şi existenţa paşnică a cetăţenilor"

Decizie istorică în Japonia: "Vom proteja viaţa şi existenţa paşnică a cetăţenilor"

Decizie istorică în Japonia: "Vom proteja viaţa şi existenţa paşnică a cetăţenilor"
de O.P.    |    02 Iul 2014   •   12:27

Guvernul japonez a adoptat marţi decizia istorică de a autoriza forţele armate nipone să participe la operaţiuni militare în străinătate cu scopul de a ajuta aliaţi, o premieră de la adoptarea în 1947 a Constituţiei pacifiste.

Premierul naţionalist şi conservator Shinzo Abe a anunţat marţi seara această decizie, într-o conferinţă de presă. "Indiferent de circumstanţe, voi proteja viaţa şi existenţa paşnică a japonezilor", a declarat el.

"Am această responsabilitate importantă", a adăugat şeful Guvernului, după care a explicat filozofia acestei noi doctrine create de către un panel de experţi mandataţi de premier şi, în secret, de cele două partide din coaliţia aflată la puter, şi anume Partidul Liberal-Democrat (PLD) al lui Abe şi Noul Komeito.

Printr-o coincidenţă, Japonia a marcat marţi 60 de ani de la crearea "Forţelor de Autoapărare" (SDF), numele oficial al armatei nipone.

Shinzo Abe a dat asigurări că Japonia "nu va fi implicată într-un război pentru apărarea unei ţări străine, acest lucru iese din discuţie".

Pentru a-şi justifica opţiunile, el a invocat ameninţările tot mai frecvente din ultimele luni adresate Japoniei şi locuitorilor ţării, referindu-se în mod transparent la ambiţiile Chinei în regiune, inclusiv la creşterea bugetului militar al acestei ţări, în fiecare an, cu un procent de două cifre.

×
Parteneri
Val de aer polar în România! Temperaturi de până la -20 de grade!
x close