Antena 3 CNN Externe Decizie istorică în relaţiile dintre Japonia şi UE: Vor fi începute negocierile pentru un acord de liber schimb

Decizie istorică în relaţiile dintre Japonia şi UE: Vor fi începute negocierile pentru un acord de liber schimb

Decizie istorică în relaţiile dintre Japonia şi UE: Vor fi începute negocierile pentru un acord de liber schimb
Sursa foto: Foto: tokyotimes.com
25 Mar 2013   •   17:24

Uniunea Europeană şi Japonia au aprobat, luni, începerea unor negocieri dificile pentru un acord de liber schimb care să stimuleze creşterea economică în cele două puteri economice, informează AFP.
   
"A fost luată decizia oficială de lansare a negocierilor pentru acordul de liber schimb, în timpul unei discuţii telefonice între liderii europeni şi premierul japonez Shinzo Abe", a anunţat ministrul nipon al Economiei, Comerţului şi Industriei, Toshimitsu Motegi, după o întâlnire la Tokyo cu comisarul european pentru Comerţ Karel De Gucht.
   
Motegi a insistat asupra faptului că Japonia şi UE reprezintă împreună circa 30% din economia mondială şi 40% din comerţul mondial.
   
"Astăzi este o zi istorică în relaţiile dintre Japonia şi UE", a subliniat şi De Gucht, evocând un acord care se va referi nu doar la barierele vamale şi non-tarifare asupra bunurilor şi serviciilor, dar şi la investiţii, pieţe publice şi proprietate intelectuală.
   
Ceremonia de lansare a negocierilor, care vor începe concret la Bruxelles, în luna aprilie, ar fi trebuit să aibă loc la Tokyo, dar din cauza crizei din Cipru prezenţa preşedintelui Consiliului European şi a preşedintelui Comisiei Europene, Herman Van Rompuy et José Manuel Barroso, a fost anulată.
   
În schimb, a avut loc o conversaţie telefonică între premierul japonez şi cei doi oficiali europeni, pentru aprobarea începerii discuţiilor.
   
Autorităţile de la Bruxelles anticipează că un acord de liber schimb cu Japonia poate avea o contribuţie de 0,6%-0,8% la PIB-ul UE, a cărei economie este marcată de austeritate bugetară şi recesiune.
           
Japonia speră la rândul ei la facilitarea accesului produselor sale pe piaţa europeană, în special în sectoare strategice, precum cel auto şi al electronicelor.
   
Statul nipon vrea să ajungă din urmă Coreea de Sud care dispune deja de un acord de liber schimb cu UE, din vara anului 2011, care a permis accesul uşor pe piaţă al automobilelor şi smartphone-urilor pe care le produce.
   
Constructorii auto europeni vor fi probabil reticenţi ca Bruxelles-ul să accepte solicitările japoneze, întrucât consideră că au fost dezavantajaţi de acordul cu Coreea de Sud.
   



×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close