Antena 3 CNN Externe Decizia luată de Moscova cu privire la centrala nucleară Zaporojie, după anexarea regiunii

Decizia luată de Moscova cu privire la centrala nucleară Zaporojie, după anexarea regiunii

Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat, miercuri, decizia autorităților ruse în privința centralei nucleare Zaporojie, după anexarea regiunii omonime din Ucraina.

Decizia luată de Moscova cu privire la centrala nucleară Zaporojie, după anexarea regiunii
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2022   •   14:21

Astfel, complexul atomo-electric ar urma să funcționeze sub supravegherea agențiilor ruse de profil, relatează presa internațională, care citează presa rusă.

Agenția TASS a informat că Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), va întreprinde o vizită la Moscova în zilele următoare, pentru a discuta despre situația de la centrală.

Rusia a anexat Zaporojie şi alte trei regiuni ucrainene după ce pe teritoriul acestora au fost organizate așa-zise "referendumuri", voturi denunțate de Kiev și de guvernele occidentale drept ilegale şi derulate sub amenințarea armelor.

Kievul vrea să repornească reactoarele de la Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare gestionată de angajați ucraineni, după ce în ultimele luni Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente asupra acestui obiectiv și în imediata sa apropiere.

Kievul și-a anunțat, recent, intenția de a reporni ultimele două reactoare funcționale ale centralei.

Președintele companiei ucrainene Energoatom, Petro Kotin, a declarat că societatea sa ar putea reporni reactoare în câteva zile pentru a proteja instalațiile de siguranță, pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile scad.

Ultimul reactor operațional al centralei a fost plasat luna trecută în ceea ce se numește "oprire la rece", reducând probabilitatea unor reacții nucleare periculoase.

×
Subiecte în articol: Zaporojie Moscova Petro Kotin
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close