Declaraţiile antisioniste ale premierului turc, condamnate vehement de eurodeputaţii a zece state UE

de A.M.P    |    10 Mar 2013   •   18:05
Declaraţiile antisioniste ale premierului turc, condamnate vehement de eurodeputaţii a zece state UE

Aproximativ 20 de eurodeputaţi provenind din mai multe ţări, inclusiv din România, i-au trimis o scrisoare Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe în care condamnă vehement declaraţiile premierului Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a catalogat sionismul drept "crimă împotriva umanităţii", informează Mediafax.

Premierul turc a fost criticat dur la nivel internaţional după ce a declarat luna trecută, cu ocazia unei reuniuni ONU, că sionismul este "o crimă împotriva umanităţii".

"Condamnăm cât se poate de clar declaraţia premierului Turciei şi vă cerem să faceţi la fel în timpul Consiliului pentru Afaceri Externe din 11 martie. Orice altă atitudine în afară de o condamnare fermă este insuficientă", i-au scris cei 20 de eurodeputaţi Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, conform site-ului de ştiri israelian Ynetnews.

Potrivit site-ului citat, cei aproximativ 20 de eurodeputaţi care semnează scrisoarea sunt din Polonia, Marea Britanie, Olanda, România, Finlanda, Ungaria, Danemarca, Germania, Belgia şi Spania.

"În contextul în care Israelul este un stat democratic partener, noi, cei din Uniunea Europeană, trebuie să susţinem statul evreu împotriva celor care contestă existenţa sa. Aceasta a fost intenţia domnului Erdogan atunci când a comparat sionismul cu antisemitismul, islamofobia şi fascismul – trei curente combătute de Uniunea Europeană. Simplismul comparaţiei făcute de domnul Erdogan are nevoie de o mică explicaţie: sionismul este îndeplinirea drepturilor naţionale şi aspiraţiilor poporului evreu şi nu poate fi negat", au scris cei 20 de eurodeputaţi.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost criticat dur, atât de către secretarul general ONU Ban Ki-moon, cât şi de către Washington, deoarece a catalogat sionismul, pe 1 martie, drept o "crimă împotriva umanităţii", într-un discurs rostit la Viena.

x close