Antena 3 CNN Externe Delfinii sunt atât de inteligenţi încât pot fi trataţi ca ?persoane non-umane?

Delfinii sunt atât de inteligenţi încât pot fi trataţi ca ?persoane non-umane?

Delfinii sunt atât de inteligenţi încât pot fi trataţi ca ?persoane non-umane?
Sursa foto: Delfini
04 Ian 2010   •   16:46

Delfinii au fost declaraţi a doua specie ca inteligenţă după cea umană. Oamenii de ştiinţă sugerează că delfinii sunt atât de inteligenţi încât pot fi trataţi ca ?persoane non-umane?. Studiile au evidenţiat faptul că delfinii au un sistem de comunicare foarte asemănător cu cel uman şi o inteligenţă care o depăşeşte pe cea a cimpanzeilor. Cercetările anatomice arată că creierul delfinilor are mai multe caracteristici asociate cu un nivel avansat de inteligenţă.

Oamenii de ştiinţă susţin că rezultatele cercetărilor întreprinse până în prezent arată că este inacceptabil din punct de vedere moral ca nişte animale cu inteligenţa delfinilor să fie folosite în parcuri de distracţii sau omorâte pentru hrană. Aproximativ 300.000 de delfini şi balene mor annual în acest fel.

?Creierul multor delfini este mai mare decât al nostru şi al doilea ca masă raportată la masa corporală?, a explicat Lori Marino, zoolog la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia. Marino a folosit rezonanţa magnetică pentru a realiza hărţi ale creierului delfinilor, pe care apoi l-a comparat cu cel al primatelor.

Delfinii sunt recunoscuţi de multă vreme printre cele mai inteligente animale, dar mulţi cercetători erau de părere că se situează sub cimpanzei, al căror nivel de inteligenţă este comparabil cu cel al unui copil de trei ani. O serie de studii realizate recent arată însă că delfinii posedă personalităţi distincte, recunoaştere de sine şi se pot gândi la viitor.

Este deja recunoscut faptul că diverse comportamente noi, remarcate la unul din exemplare, sunt uşor adoptate şi de alte exemplare. De asemenea, delfinii se recunosc în oglindă, pe care o pot folosi pentru a-şi studia diferite zone ale corpului şi pot învăţa un limbaj rudimentar, bazat pe simboluri.

În plus, delfinii au abilitatea de a rezolva probleme complicate, iar cei care trăiesc în mediul natural se grupează în structuri sociale complexe. Este deja celebru cazul unui delfin recuperat din mediul natural, care a fost învăţat să comunice cu ajutorul cozii, în numai trei săptămâni, la un delfinariu din Australia. După ce a fost eliberat, oamenii de ştiinţă au constatat cu uimire că noile sale abilităţi au început să fie în scurt timp însuşite de celelalte exemplare cu care acesta a luat contact, arată timesonline.co.uk.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: delfini inteligenta
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close