Antena 3 CNN Externe Demisia lui Victor Ponta, în presa internaţională

Demisia lui Victor Ponta, în presa internaţională

Demisia lui Victor Ponta, în presa internaţională
04 Noi 2015   •   11:32
Premierul Victor Ponta a anunțat miercuri, la Palatul Victoria, că își depune mandatul de la conducerea Guvernului.

Informaţia a apărut în regim de „breaking news” la principalele televiziuni de ştiri internaţionale.

BBC News scrie: “Premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia, la o zi după ce 20.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de tragedia dintr-un club în care 32 de oameni şi-au pierdut viaţa”.

"Îmi depun mandatul, demisionez şi, implicit, Guvernul meu", a declarat Ponta într-un comunicat, citat de Associated Press.

Peste 20.000 de persoane au ieşit în stradă marţi seara, într-un protest spontan, cerând demisia lui Ponta, a ministrului de Interne Gabriel Oprea şi a primarului sectorului în care se află clubul Colectiv, scrie AP."Ruşine să vă fie!" şi "Assasinii" au strigat protestatarii şi au agitat steaguri ale României. 

"Furia fierbea de ceva timp în România împotriva Guvernului, perceput de mulţi drept corupt, iar incendiul de vineri a sporit această furie", comentează agenţia americană de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris marţi seara pe pagina sa de Facebook că "înţeleg ceea ce se cere şi ceea ce se aşteaptă, pe bună dreptate, cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea politică", adăugând, citat de AP, "următorul pas este al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă". 

Postul britanic de televiziune Sky News, ziarele The Guardian şi The Telegraph, dar şi presa canadiană preiau materialul AP.

Reuters comentează că Ponta a demisionat în mod surprinzător la doar câteva ore după un protest în masă prin care s-a cerut demisia Cabinetului, în timp ce bilanţul victimelor incendiului de la clubul de noapte din Bucureşti ajungea la 32 de morţi.

Asupra lui "Ponta, singurul premier în exerciţiu din această ţară vizat de un proces de corupţie, preşedintele Klaus Iohannis, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din noiembrie, a exercitat presiuni să demisioneze", aminteşte Reuters.

"Plecarea lui Ponta poate conduce la o realiniere politică în România, unde o coaliţie de trei partide formează o majoritate în Parlament", comentează agenţia de presă, care aminteşte că Iohannis a anunţat că scopul său este să-i aducă pe foştii săi colegi liberali la putere.

"Probabil aţi observat miile de oameni de seara trecută şi ce au cerut", a declarat Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat (PSD, stânga, la putere), anunţând demisia, citat de Reuters.

Miercuri, la ora locală 10.50, leul s-a depreciat cu 3%, la 4,4435 faţă de euro.

Ponta a ignorat în mod repetat îndemnuri la demisie şi a anunţat că vrea să-şi ducă mandatul la final, până în 2016, când sunt programate alegeri parlamentare, mai notează Reuters.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close