Antena 3 CNN Externe Demonstraţie extremă! Un parlamentar japonez a băut apă de la Fukushima în faţa presei

Demonstraţie extremă! Un parlamentar japonez a băut apă de la Fukushima în faţa presei

Demonstraţie extremă! Un parlamentar japonez a băut apă de la Fukushima în faţa presei
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Noi 2011   •   12:47

Un oficial din Parlamentul nipon a băut, în faţa presei, un pahar cu apă care provenea din interiorul centralei de la Fukushima. Gestul a avut ca scop demonstrarea eficienţei sistemului de decontaminare radioactiva, scrie BBC, în ediţia electronică.

Yasuhiro Sonoda ocupă postul de secretar de stat în cadrul Guvernului japonez. Parlamentarul a hotărât să facă această demonstraţie după ce a fost provocat de presă să probeze faptul că zona din jurul centralei este sigură. Jurnaliştii au sesizat, însă, o stare de nervozitate ăn gesturile oficialului, în timpul demonstraţiei.

"Simplul fapt de a bea (această apă decontaminată) nu confirmă siguranţa, îmi dau seama", le-a spus el jurnaliştilor. "Cel mai bun mijloc este de a furniza date publicului", a adăugat acesta.

Apa, prelevată din interiorul clădirilor reactoarelor şi turbinelor care au fost inundate de mii de tone deversate pentru răcirea combustibilului nuclear, este tratată chiar în instalaţie, într-o uzină de decontaminare, iar ulterior este reintrodusă în circuitele de răcire. Această apă nu este destinată consumului.

După circa opt luni de la catastrofă, zeci de mii de persoane nu pot revini la domiciliu, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi.

×
Subiecte în articol: parlamentar radioactivitate Fukushima
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close