Antena 3 CNN Externe Demonstraţie violentă în Afganistan împotriva unui film antiislam - maşini incendiate lângă baze NATO şi ale SUA

Demonstraţie violentă în Afganistan împotriva unui film antiislam - maşini incendiate lângă baze NATO şi ale SUA

Demonstraţie violentă în Afganistan împotriva unui film antiislam - maşini incendiate lângă baze NATO şi ale SUA
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
17 Sep 2012   •   10:17

Peste 1.000 de afgani au protestat luni în mod violent faţă de difuzarea unui film ostil islamului, informează AFP. Potrivit autorităţilor, manifestanţii au incendiat maşini ale poliţiei pe o stradă din Kabul unde se află baze ale NATO şi ale Statelor Unite.
   
Persoane înarmate aflate printre manifestanţi au deschis focul, însă nimeni nu a fost rănit. Poliţia a decis să nu riposteze, potrivit şefului poliţiei Mohammad Ayoub Salangi.
   
Este vorba despre prima manifestaţie violentă din capitala afgană împotriva difuzării filmului "Innocence of Muslims" (Inocenţa musulmanilor), un lungmetraj de slabă calitate care a provocat violenţe în Libia, Yemen sau Sudan. 
   
Protestatarii, care strigau "Moarte Americii", s-au adunat în faţa unei baze americane, Phoenix, dar "poliţia i-a alungat", a afirmat un responsabil din poliţia locală.
   
Locotenent-colonelul Hagen Messer, un purtător de cuvânt al ISAF, forţa NATO din Afganistan, a estimat că în jurul bazei Phoenix erau adunate circa 200 de persoane. "Dar sunt doar în apropierea bazei, deci nu este un atac (direct)", a afirmat acesta. "Este treaba poliţiei afgane (să reacţioneze) şi suntem pregătiţi", a continuat el.
   
Mii de persoane au manifestat duminică în Pakistan pentru a denunţa acelaşi film, considerat insultător la adresa islamului. Potrivit poliţiei locale, cel puţin opt persoane au fost rănite în ciocnirile cu forţele de ordine din faţa consulatului american din Karachi (sud).


×
Subiecte în articol: Afganistan
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close