Antena 3 CNN Externe Deponenţii unei bănci din Cipru ar putea pierde 80% din banii pe care îi au în conturi mai mari de 100.000 euro

Deponenţii unei bănci din Cipru ar putea pierde 80% din banii pe care îi au în conturi mai mari de 100.000 euro

Deponenţii unei bănci din Cipru ar putea pierde 80% din banii pe care îi au în conturi mai mari de 100.000 euro
Sursa foto: Foto: timebusinessblog.files.wordpress.com
de M.Z.    |    27 Mar 2013   •   13:19

Persoanele care au bani depuşi la Cyprus Popular Bank (Laiki) ar putea pierde 80% din sumele pe care le au în conturi peste 100.000 de euro, nivel garantat de statul cipriot conform legislaţiei UE, în timp ce în cazul Bank of Cyprus pierderile vor fi de două ori mai mici, de circa 40%, potrivit Mediafax.

Sumele rămase în depozitele de peste 100.000 de euro de la Laiki ar putea fi recuperate abia peste câţiva ani.

Şeful băncii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a declarat că deponenţii Bank of Cyprus ar putea pierde până la 40% din depozite.

Într-un interviu pentru un post TV, ministrul de Finanţe, Michael Sarris, a afirmat că deponenţii de la Laiki ar putea recupera doar o cincime din sumele care depăşesc 100.000 de euro şi ar putea fi nevoiţi să aştepte mai mulţi ani pentru a-şi primi banii.

Autorităţile vor numi un administrator special pentru a supraveghea închiderea Laiki şi fuziunea activelor solide cu Bank of Cyprus, a spus Şeful băncii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades.

Planurile de a numi un administrator special l-au determinat pe preşedintele Bank of Cyprus să demisioneze marţi.

Potrivit estimărilor autorităţilor, pierderile vor afecta circa 19.000 de deponenţi de la Bank of Cyprus, care deţin împreună depozite negarantate de 8,1 miliarde de euro. Depozitele negarantate, de circa 3,2 miliarde de euro, de la Cyprus Popular Bank vor pierde cea mai mare parte a fondurilor.

"În mod realist, se va recupera foarte puţin. Suma restutită ar putea fi 20%. Cu siguranţă, pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro ar putea fi o pierdere foarte mare", a spus ministrul de Finanţe.

Restructurarea celor mai mari două bănci ale ţării va conduce probabil la dispariţia a mii de locuri de muncă şi pierderi consistente pentru deponenţii cu sume mari în băncile locale.

Băncile cipriote sunt închise de pe 15 martie şi urmează să reia activitatea joi. Autorităţile financiare fac eforturi "supraomeneşti" pentru a respecta termenul limită de a deschide băncile joi, a spus Demetriades.

Cyprus Popular Bank (Laiki) deţine în România Marfin Bank România, iar Bank of Cyprus operează sub brand propriu.








×
Subiecte în articol: Cipru bani criza economica cipru
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close