Antena 3 CNN Externe O deputată din Parlamentul European ar fi spionat pentru Moscova timp de 20 de ani | Presa letonă i-a publicat mail-urile cu agenții FSB

O deputată din Parlamentul European ar fi spionat pentru Moscova timp de 20 de ani | Presa letonă i-a publicat mail-urile cu agenții FSB

Parlamentul European a anunțat că a deschis o anchetă asupra unei deputate suspectate de spionaj în favoarea Rusiei.

O deputată din Parlamentul European ar fi spionat pentru Moscova timp de 20 de ani | Presa letonă i-a publicat mail-urile cu agenții FSB
Sursa foto: hepta / Parlamentul European
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2024   •   16:22

Demersul de marți al Parlamentului European, PE, vine după o investigație publicată de site-ul The Insider, cu sediul în Letonia.

The Insider a fost înființat de un jurnalist rus și s-a specializat în demascarea materialelor fake news rostogolite de propaganda Moscovei.

Potrivit sursei citate, Tatjana Zdanoka, eurodeputată letonă neafiliată, care este prezentă în legislativul european din 2004, ar fi colaborat timp de aproape 20 de ani cu serviciul rus de securitate FSB.

Colaborarea ar fi început în anul 2005. Conform The Insider, Zdanoka ar fi "apărat în mod deschis" pozițiile Moscovei.

Articolul de presă este documentat cu schimburi de e-mail-uri între eurodeputata letonă şi agenți ruși.

Materialele includ rapoarte explicite şi detaliate despre activitatea ei, ca europarlamentar.

Corespondența electronică din The Insider se referă la "întâlniri fizice la Moscova sau la Bruxelles" şi la "cereri de finanțare din surse rusești pentru activitățile politice" desfășurate de Zdanoka.

Șefa Parlamentului European anunță că "ia în serios" acuzațiile de spionaj la adresa deputatei letone

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a reacționat prin intermediul purtătorului de cuvânt la acest scandal.

Președinta Metsola "ia foarte în serios aceste acuzații şi a trimis cazul Comitetului Consultativ pentru Codul de Conduită, ceea ce înseamnă că au fost deschise anchete" în cadrul instituției, a spus acest oficial.

Chestiunea va fi inclusă, miercuri, pe ordinea de zi a unei reuniuni a președinților grupurilor politice din PE.

"Luăm notă de faptul că aceste acuzații au fost semnalate în țara Tatjanei Zdanoka de ceva vreme", a comunicat serviciul de presă al Parlamentului European.

Acest episod de spionaj apare în condițiile în care Parlamentul European a fost zdruncinat, la sfârșitul anului 2022, de scandalul de corupție Qatargate.

Qatargate a implicat mai mulţi europarlamentari, suspectați că au acționat în favoarea Qatarului și Marocului în schimbul unor mari sume de bani.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close