Antena 3 Externe Descoperire șocantă în calculatorul unui fost membru al US Navy SEAL

Descoperire șocantă în calculatorul unui fost membru al US Navy SEAL

20 Ian 2016   •   10:43

Un fost membru al trupelor operaționale speciale americane Navy SEAL a păstrat pe un calculator, fără să aibă o autorizare în acest sens, o fotografie cu cadavrul lui Osama Ben Laden, liderul rețelei teroriste Al Qaida, a relatat marți un site de informații american, citat de AFP.

Descoperirea s-a produs după ce Matthew Bissonnette, care a declarat că l-a ucis pe liderul rețelei Al Qaida în cursul raidului împotriva casei acestuia din Pakistan în mai 2011, a predat anchetatorilor o copie după hard disk-ul calculatorului său.
Autoritățile îl anchetează pe fostul militar din trupele de elită ale Navy SEAL pentru că acesta ar fi dezvăluit informații clasificate în cartea sa 'No Easy Day' în care relatează raidul împotriva lui Ben Laden. Bissonnette și-a semnat cartea cu pseudonimul Mark Owen.

Matthew Bissonnette a predat anchetatorilor hard disk-ul în urma unui acord care îi permite să nu fie urmărit penal pentru informațiile clasificate divulgate în cartea sa, potrivit mărturiei a două surse care au avut acces la acest acord și citate de site-ul The Intercept.

În acest hard disk, anchetatorii au găsit fotografia cadavrului lui Ben Laden și documente detaliind activitatea de consultant a lui Bissonnette, pe când făcea parte din Team 6, cunoscută și sub numele de DevGru sau "Naval Special Warfare Development Group", care a luat cu asalt casa liderului Al Qaida din Abbottabad (Pakistan) în 2 mai 2011.

Guvernul american nu a difuzat niciodată imagini ale cadavrului lui Ben Laden și a afirmat întotdeauna că acesta a fost aruncat în mare la puțin timp după moartea sa. Președintele american Barack Obama nu dorea de fapt să prezinte 'trofeul' victoriei sale și își motivase decizia prin rațiuni de securitate națională.

Robert Luskin, avocatul lui Matthew Bissonnette, a precizat pentru The Intercept că clientul său a făcut deja obiectul unei anchete pe care Departamentul Justiției a închis-o. El a afirmat totodată că a negociat în 2014, în numele fostului membru al forțelor de elită US Navy SEAL, un acord potrivit căruia acesta se angaja să verse la guvern o parte din încasările în valoare de milioane de dolari pe care i le-a adus publicarea cărții. El nu a făcut totuși comentarii despre fotografia lui Ben Laden și nici despre faptul că o altă anchetă ar putea fi în curs.

Alte elemente care figurează pe hard disk-ul calculatorului lui Bissonnette nu fac parte din acordul de neurmărire penală încheiat cu autoritățile: anchetatorii au început să se intereseze de contractele de afaceri încheiate de fostul militar și să verifice dacă el nu s-a servit cumva de conexiunile sale la Navy SEAL pentru încheierea unor contracte cu societăți care se ocupă de furnizarea de echipamente militare, mai notează The Intercept.

Un alt membru al Us Navy SEAL, Robert O'Neill, a susținut la rândul său că ar fi fost cel care l-a împușcat pe Ben Laden în cursul raidului efectuat de Team 6.Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close