Antena 3 CNN Externe Deşi LOVITE de URAGAN, alegerile prezidenţiale din SUA nu pot fi amânate. Vezi de ce

Deşi LOVITE de URAGAN, alegerile prezidenţiale din SUA nu pot fi amânate. Vezi de ce

Deşi LOVITE de URAGAN, alegerile prezidenţiale din SUA nu pot fi amânate. Vezi de ce
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
01 Noi 2012   •   18:39

Data alegerilor din Statele Unite nu poate fi schimbată fără adoptarea unei noi legi federale, deşi comunităţi întregi se află sub ape din cauza uraganului Sandy, iar milioane de americani au rămas fără curent electric în câteva state, informează CNN.
   
Când cetăţenii americani merg la vot în ziua alegerilor, ei nu votează direct pentru preşedinte sau vicepreşedinte, ci selectează reprezentanţii - sau "electorii" - pentru Colegiul Electoral, un organism care stabileşte cine va fi preşedinte şi vicepreşedinte.
   
Dar o amânare parţială a votului în unele state afectate este posibilă, având în vedere legile care guvernează alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui.
   
Constituţia oferă Congresului autoritatea de a stabili "data" la care să fie desemnaţi aceşti electori. În 1845, Congresul a adoptat o lege care stabileşte ziua alegerilor în marţea de dinaintea primei luni din luna noiembrie a anului electoral.
   
Aceeaşi lege le permite statelor o uşoară întârziere în selectarea Colegiului Electoral. Dar pentru ca aceasta să fie permisă, un stat trebuie să "organizeze un scrutin în scopul selectării electorilor" şi "să eşueze în a face o alegere în ziua prescrisă de lege".
   
Amânarea votului la nivel statal este o problemă legală ce rămâne deschisă. Potrivit unui raport din 2004 al Serviciului de cercetare al Congresului, Curtea Supremă de Justiţie a subliniat rolul pe care îl joacă statele în selectarea electorilor prezidenţiali, astfel că un stat ar putea primi permisiunea de a amâna scrutinul prezidenţial în situaţii de urgenţă, precum un uragan sau alte dezastre naturale.



×
Subiecte în articol: alegeri presedintele SUA Congres
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close