Antena 3 CNN Externe Detalii uimitoare despre teroristul care a semănat frică în parlamentul canadian. Ce au aflat autorităţile, după ce l-au omorât

Detalii uimitoare despre teroristul care a semănat frică în parlamentul canadian. Ce au aflat autorităţile, după ce l-au omorât

Detalii uimitoare despre teroristul care a semănat frică în parlamentul canadian. Ce au aflat autorităţile, după ce l-au omorât
de O.P.    |    23 Oct 2014   •   06:52

Individul care a deschis focul, ieri, în incinta parlamentului canadian se convertise recent la Islam. Se pare că el a acţionat singur, deşi, în momentul atacului, s-a crezut că avea câţiva complici.

Înainte de a pătrunde în parlament, bărbatul a împuşcat mortal, de la mică distanţă, un soldat care făcea de gardă la Monumentul Eroilor, din apropiere. Agresorul a fost, apoi, şi el împuşcat mortal. Atacul este considerat fără precedent în istoria Canadei.

Zeci de focuri de armă au răsunat pe holurile Parlamentului canadian, la doar câţiva metri de sala unde se afla premierul Stephen Harper.

Premierul Harper şi liderii opoziţiei au fost puşi imediat la adăpost iar zeci de oameni au fost evacuaţi în grabă din clădire. Poliţiştii înarmaţi până în dinţi au ocupat întregul cartier iar pe acoperişuri au fost postaţi trăgători de elită. Autorităţile nu ştiau, încă, aveau de-a face cu un singur terorist sau cu mai mulţi.

Cel care l-a doborât pe atacator nu a fost, însă, un poliţist ci aşa-numitul "sergent parlamentar", un funcţionar care, deşi înarmat, are doar un rol ceremonial. În vârstă de 58 de ani, bărbatul este acum omagiat ca un erou.

Centrul oraşului a rămas în stare de asediu mai bine de opt ore, până ce oamenii legii au fost siguri că pericolul a dispărut.

Atacul începuse când un soldat de 24 de ani, din garda Monumentului Eroilor, a fost împuşcat mortal de terorist, de faţă cu zeci de oameni.

Ucigaşul soldatului s-a urcat într-o maşină, după ce l-a dat jos, cu forţa, pe şofer şi s-a deplasat, câteva sute de metri, până la Parlament, unde a intrat, înarmat, fără să i se opună cineva.

Premierul Harper a descris atacul ca "brutal şi violent" şi a subliniat că ţara nu se va lăsa intimidată de terorism. Preşedintele Barack Obama a prezentat condoleanţe poporului vecin. Soldatul ucis la Monumentul Eroilor este al doilea militar canadian răpus de un atac terorist în doar câteva zile. Luni, un soldat a fost lovit mortal cu maşina de un alt canadian convertit la islam, care a fost, apoi, ucis de poliţişti.

×
Subiecte în articol: terorism
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close