Antena 3 CNN Externe Detaliile dublului asasinat care a șocat o țară întreagă! „Am bătut la ușă, mi-a deschis, l-am împușcat. Atunci a apărut ea, deci nu puteam să plec pur și simplu”

Detaliile dublului asasinat care a șocat o țară întreagă! „Am bătut la ușă, mi-a deschis, l-am împușcat. Atunci a apărut ea, deci nu puteam să plec pur și simplu”

Miroslav Marcek, unul dintre cei patru inculpaţi în procesul privind asasinarea în 2018 a jurnalistului slovac de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia, şi-a recunoscut luni crima într-o instanţă din Pezinok, la nord de Bratislava.

Detaliile dublului asasinat care a șocat o țară întreagă! „Am bătut la ușă, mi-a deschis, l-am împușcat. Atunci a apărut ea, deci nu puteam să plec pur și simplu”
14 Ian 2020   •   14:41

Kuciak şi logodnica sa Martina Kusnirova, amândoi în vârstă de 27 de ani, au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor de la periferia capitalei Slovaciei, la 21 februarie 2018. Jurnalistul, care lucra pentru portalul Aktuality, realiza o anchetă legată de activităţile lui Marian Kocner, antreprenor în domeniul investiţiilor financiare şi imobiliare.

Marcek, în vârstă de 37 de ani, a relatat luni instanţei cum a comis asasinatele. El a precizat că planul iniţial fusese să îl răpească pe ziarist şi să îl ucidă în altă parte, dar a renunţat deoarece ar fi fost prea complicat. Site-ul de ştiri www.sme.sk, preluat de Reuters, a consemnat depoziţia conform căreia acuzatul s-a ascuns în faţa casei, aşteptând ocazia de a acţiona, care a apărut când Kusnirova a mers la toaletă. "L-am împuşcat (pe Kuciak) în piept. (...) În cădere pe spate, el s-a prins de uşă cu o mână şi atunci a apărut ea". "Nu puteam să plec pur şi simplu", a explicat Marcek de ce a ucis-o şi pe femeie, care l-ar fi putut identifica.

Asasinul a declarat că regretă fapta comisă, pe care s-a hotărât să o recunoască după ce a văzut la televizor familiile victimelor.

Marian Kocner, în vârstă de 56 de ani, urmărit separat pentru operaţiuni financiare suspecte şi fraudă fiscală, a fost şi el prezent luni în sala de judecată. El recunoaşte doar că este vinovat de deţinere ilegală de muniţie, găsită de poliţie la domiciliul său. Omul de afaceri este cunoscut pentru ostilitatea sa faţă de ziarişti, pe care avea obiceiul să-i insulte şi să-i ameninţe.

Un alt inculpat este fostul ofiţer de poliţie Tomas Szabo. Marcek a declarat că Szabo, care este vărul său, a fost cel care i-a făcut oferta de a comite asasinatul comandat de Kocner.

Inculpata Alena Zsuzsova, de asemenea prezentă, a negat că ar fi acţionat ca intermediară.

La 19 decembrie, în cadrul unei audieri preliminare, tribunalul penal special din Pezinok a decis ca procesul împotriva lui Marcek, Kocner, Szabo şi Zsuzsova să înceapă la 13 ianuarie. Pe 30 decembrie, instanţa l-a condamnat la 15 ani de închisoare pe Zoltan Andrusko, singurul care şi-a recunoscut complicitatea la crime. Presa din Slovacia a publicat informaţii conform cărora el a fost cel care l-a abordat pe Szabo, propunându-i să îl bată pe Kuciak, nu să îl omoare.

Dublul asasinat în stil mafiot a declanşat ample manifestaţii împotriva guvernului condus de premierul Robert Fico, care în cele din urmă a demisionat în martie anul trecut. În aceeaşi lună, avocata liberală Zuzana Caputova a fost aleasă preşedintă a Slovaciei, după o campanie axată pe combaterea corupţiei. Fico este în continuare liderul partidului Smer.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: jurnalist ucis Miroslav Marcek
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close