Antena 3 CNN Externe Detaliul negru din spatele celui mai tare gadget. Copii de 12 ani muncesc 16 ore pe zi pentru ca tu să ţii în mână un iPhone

Detaliul negru din spatele celui mai tare gadget. Copii de 12 ani muncesc 16 ore pe zi pentru ca tu să ţii în mână un iPhone

Detaliul negru din spatele celui mai tare gadget. Copii de 12 ani muncesc 16 ore pe zi pentru ca tu să ţii în mână un iPhone
de O.P.    |    18 Ian 2012   •   10:12

Sunt la modă şi fiecare din noi visează sau are deja unul din aceste gadgeturi. iPhone, iPad sau un laptop de la Apple sunt considerate de mulţi un must have în materie de tehnologie.

Atunci când îl ai deja în mână puţin îţi mai pasă cum a fost făcut, de cine şi cu câte sacrificii. Un reportaj realizat de un reporter al emisiunii This American Life a fost într-una din cele mai mari fabrici în care se realizează iPhone-urile de ultimă generaţie.

Oraşul Shenzhen din China are două fabrici în care lucrează aproape jumătate de milion de oameni. Oraşul în sine găzduieşte peste 13 milioane de locuitori, mai mult decât New York-ul.

În aceste fabrici nu contează criteriile de angajare. Cine vrea să muncească şi acceptă condiţiile similare sclaviei este primit. Astfel, copii de 10, 12, 13 ani lucrează şi câte 16 ore pe zi fiind plătiţi cu mai puţin de un dolar pe oră.

În halele uriaşe fiecare angajat îşi ştie locul. Pune atent piesele în formarea puzzle-ului care va întruchipa un iPhone. Peste 90% din aceşti angajaţi nu îşi va permite niciodată să îşi cumpere produsul finit la care lucrează.

Acest reportaj a atras atenţia tuturor marilor corporaţii ale drepturilor omului, iar cei de la Apple vor trebui să ia măsuri pentru a fi respectate drepturile acelor angajaţi.




×
Subiecte în articol: iphone sclavie iPad
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close