Antena 3 CNN Externe Execuţia unui bărbat condamnat la moarte, amânată de 45 de ani, în Texas

Execuţia unui bărbat condamnat la moarte, amânată de 45 de ani, în Texas

Un bărbat din Texas, în vârstă de 70 de ani, condamnat la moarte își așteaptă pedeapsa de 45 de ani, execuţia fiind amânată din cauză că acesta suferă de probleme psihice.

Execuţia unui bărbat condamnat la moarte, amânată de 45 de ani, în Texas
Sursa foto: Pixabay
de Ruxandra Rădulescu    |    20 Apr 2021   •   12:05

Raymond Rile, de 70 de ani, din SUA este considerat condamnatul la moarte care a stat cel mai  mult timp într-o închisoare din Texas, în așteptarea exceuției. 

Deținutul așteaptă de 45 de ani ca autoritățile să pună în aplicare pedeapsa capitală la care a fost condamnat în 1976 pentru uciderea unui alt bărbat prin împușcare.

Curtea de apel din Texas a decis recent că bărbatul a avut dintotdeauna o sănătate psihică foarte precară, fapt ignorat la vremea aceea de către jurații care au dat sentința.

În urma acestui demers, cazul lui Riley va retrimis Curții de Apel din Huston pentru rejudecare.

Bărbatul suferă de schizofrenie și psihoză

Prima dată când sănătatea mentală a lui Riley a fost luată în considerare în ceea ce privește desfășurarea procesului și justificarea pedepsei capitale, a fost în 1989. 

Atunci Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite a concluzionat că decizia juraților de a-l condamna pe bărbat la moarte a fost una neconstituțională deoarece au fost ignorate probe care atestau problemele psihice ale acestuia. 

Potrivit mai multor experți în psihiatrie care l-au analizat pe Riley, acesta suferă de schizofrenie și psihoză.

"În cadrul Curții de Apel din Texas am fost de acord cu procurorii și cu avocații apărării, că jurații trebuie să ia în considerare sănătatea psihică a aunui acuzat atunci când formulează sentința", a menționat procurorul statului Texas, Kim Ogg.

Deținuții precum Riley care sunt condamnați la moarte, însă suferă de probleme psihice grave, vor petrece restul zilelor in Unitatea Polunski din Texas, în condiții de carceră.

Texas este statul cu cel mai multe condamnări la moarte din SUA. 

×
Subiecte în articol: Texas
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close