Antena 3 CNN Externe Deţinuţii de la Guantanamo au fost închişi în celule individuale, în urma unei revolte

Deţinuţii de la Guantanamo au fost închişi în celule individuale, în urma unei revolte

Deţinuţii de la Guantanamo au fost închişi în celule individuale, în urma unei revolte
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Apr 2013   •   11:53

Deţinuţii de la închisoarea Guantanamo, dintre care câteva zeci sunt în greva foamei, au fost separaţi sâmbătă în celule individuale după o revoltă care a determinat autorităţile să tragă cu gloanţe de cauciuc neletale, au anunţat autorităţile militare, citate de AFP.
   
Comandantul "a ordonat transferarea deţinuţilor din celule comune în unele individuale în tabăra 6 pentru a asigura sănătatea şi siguranţa acestor deţinuţi", a anunţat purtătorul de cuvânt al închisorii, Robert Durand, într-un comunicat.
   
"Această acţiune a fost adoptată ca răspuns la eforturile deţinuţilor de a limita capacitatea gărzilor de a-i supraveghea acoperind camerele de supraveghere, ferestrele şi pereţii de sticlă", a explicat el.
   
Gardienii au intervenit pentru a înlătura aceste obstacole, dar "unii deţinuţi au rezistat cu ajutorul unor arme improvizate, iar ca răspuns au fost trase patru gloanţe ?mai puţin letale?", a declarat el, fără a preciza tipul acestora.
   
"Gardienii sau deţinuţii nu au fost răniţi grav", potrivit aceleiaşi surse, care nu a oferit detalii.
   
Avocatul celor doi kuwaitieni aflaţi în greva foamei, locotenent-colonelul Barry Wingard, a deplâns folosirea forţei, într-un e-mail trimis AFP.
   
"Acţiunea responsabililor închisorii este exact inversul a ceea ce cred că ar fi trebuit făcut. Greva foamei ar fi fost încheiată astăzi" dacă exemplarele din Coran ale acestor bărbaţi nu ar fi fost răsfoite, a declarat el.
   
"Singurul lucru constant la Guantanamo este că forţa pare să sfideze întotdeauna logica şi bunul simţ", a scris avocatul, afirmând că speră într-o intervenţie a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, singurul care are acces la taberele deţinuţilor.
   
Potrivit avocaţilor, majoritatea deţinuţilor din tabăra 6, unde se află 130 de persoane, sunt în greva foamei după o percheziţie, la începutul lui februarie, în cadrul căreia au fost examinate exemplare din Coran în mod inadecvat, perceput de ei drept o profanare. Potrivit Pentagonului, joi erau 43 de grevişti, de patru ori mai mulţi decât în urmă cu o lună, iar 11 erau alimentaţi forţat.
   
În total, închisoarea are 166 de deţinuţi, majoritatea aflaţi acolo de peste 11 ani fără a fi inculpaţi sau judecaţi, în timp ce Barack Obama nu şi-a respectat promisiunea de a închide acest centru de detenţie controversat din Cuba.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close