Antena 3 CNN Externe Cum a devenit litera Z simbolul războiului pentru Rusia. Teoriile experților militari

Cum a devenit litera Z simbolul războiului pentru Rusia. Teoriile experților militari

Litera Z a devenit simbolul războiului pentru Rusia. Originile acestuia au fost analizate de experții militari, care au venit cu mai multe teorii.

Cum a devenit litera Z simbolul războiului pentru Rusia. Teoriile experților militari
Sursa foto: Twitter/ The New Yorker
de Cerasela Stafie    |    08 Mar 2022   •   10:05

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe 19 februarie. Acest lucru a dus la speculații larg răspândite cu privire la semnificația acesteia.

Pe măsură ce a început invazia Rusiei, mai multe echipamente militare au fost văzute pictate cu Z-uri, precum și cu alte litere, inclusiv O, X, A și V. Literele erau de obicei încadrate de pătrate, triunghiuri și alte forme pictate. Litera Z nu există în alfabetul chirilic rus.

Cea mai populară teorie folosită de experții militari pentru a explica literele este că acestea au fost scrise în funcție de zonele în care sunt staționate de obicei trupele ruse, iar Z ar veni de la Zapad (vest).

Alții cred că literele au apărut în încercarea de a confuziile, în timp ce unii experți militari ruși pro-Kremlin au speculat că litera Z reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și litera V pentru Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat nicio teorie și, în schimb, a postat pe canalul său de Instagram că Z înseamnă Za pobedu (”pentru victorie”) și V reprezintă ”puterea adevărului”, scrie The Guardian.

Litera Z a devenit simbolul războiului

În ultimele două săptămâni, Z a trecut de la a fi un marcaj militar la principalul simbol al sprijinului public pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

La doar trei zile după invazie, rețeaua de stat RT, finanțată de Kremlin, a anunțat pe canalele sale de socializare că vinde marfă Z, inclusiv tricouri și hanorace, pentru a arăta sprijinul pentru trupele ruse. De atunci, nenumărate flashmob-uri în toată țara au fost organizate de autorități, iar tineri ruși care au participat au purtat haine cu zimbolul Z în sprijinul războiului. Litera Z a fost, de asemenea, pictată pe blocuri din epoca sovietică și afișată pe panouri publicitare stradale.

Un număr de școli au postat și imagini cu copii stând în formație Z. O imagine care circulă online de duminică a arătat că copii bolnavi în stadiu terminal dintr-un ospiciu din orașul Kazan, din sudul orașului, formează un Z pentru a sprijini invazia Ucrainei.

Simbolul a fost, de asemenea, o expus în afara Rusiei. Vineri, mii de sârbi fluturând steaguri rusești și litere Z au mărșăluit prin Belgrad până la ambasada Rusiei, într-o demonstrație de sprijin public pentru Moscova după invazia acesteia în Ucraina. Sâmbătă, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat însemnul Z în timp ce stătea lângă ucraineanul Kovtun Illia, medaliatul cu aur la un eveniment de la Cupa Mondială de gimnastică de la Doha.

Rusia obișnuiește să promoveze anumite semne și simboluri pentru a sprijini pentru armata. În timpul anexării Crimeei de către țară, Rusia a promovat puternic folosirea panglicilor cu dungi portocalii și negre ale Sfântului Gheorghe. Panglica se bucură acum de o mare popularitate în Rusia, ca o modalitate de a arăta sprijinul public pentru guvernul rus și armata.

×
Subiecte în articol: simbol Z Ucraina teorii analisti
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close