Antena 3 CNN Externe Dezastru natural într-un lac din Siberia. Tone de petrol s-au scurs în apa îngheţată

Dezastru natural într-un lac din Siberia. Tone de petrol s-au scurs în apa îngheţată

Un lac arctic din nordul Siberiei se află în pragul unei catastrofe naturale după ce tone întregi de petrol s-au scurs în apa îngheţată. Lacul plin cu peşti şi resurse naturale ar putea fi afectat grav, iar autorităţile locale nu au aflat încă anvergura dezastrului.

Dezastru natural într-un lac din Siberia. Tone de petrol s-au scurs în apa îngheţată
Sursa foto: Pixabay
10 Iun 2020   •   19:48

Scurgerea a fost depistată în urmă cu aproape o săptămână, când 20.000 de tone de petrol au ajuns într-un râu. 

Autorităţile ruseşti au mobilizat forţe importante în nordul Siberiei pentru a preveni scurgerea unei cantităţi imense de petrol în Oceanul Arctic. O cantitate uriaşă de ţiţei a ajuns deja într-un lac din regiunea Krasnoyarsk. Aflat sub presiune direct de la Kremlin, guvernatorul regiunii promite să oprească dezastrul.

Apa a devenit roşie din cauza poluării, iar suprafaţa contaminată ar fi de sute de kilometri pătraţi.Autorităţile locale au fost luate la ţintă şi de organizaţiile care luptă pentru păstrarea mediului înconjurător.

Scurgerea s-a produs după cedarea unui rezervor de carburant al unei centrale. Centrala aparţine Norilsk Nickel, companie deţinută de cel mai bogat om din Rusia şi principalul producător de nichel şi paladiu din lume.

Directorul centralei a fost demis şi riscă până la 5 ani de închisoare. Situaţia este atât de gravă încât, iniţial, preşedintele Vladimir Putin a decretat stare de urgenţă în regiune.

Scurgere de petrol, dezastru natural într-un lac din Siberia

 

×
Subiecte în articol: dezastru natural petrol Siberia
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close