Antena 3 CNN Externe Dezvăluiri WikiLeaks despre Bulgaria: A cerut ridicarea vizelor în schimbul primirii unor deţinuţi de la Guantanamo

Dezvăluiri WikiLeaks despre Bulgaria: A cerut ridicarea vizelor în schimbul primirii unor deţinuţi de la Guantanamo

Dezvăluiri WikiLeaks despre Bulgaria: A cerut ridicarea vizelor în schimbul primirii unor deţinuţi de la Guantanamo
Sursa foto: Foto: thetechherald.com
01 Dec 2010   •   17:21

Documentele publicate de WikiLeaks dezvăluie noi lucruri interesante, de această dată fiind vorba despre vecinii de la sud ai României. Astfel, Novinite.com relatează că, potrivit acestor documente făcute publice de site-ul menţionat, ministrul bulgar de Interne, Tsvetan Tsvetanov, a condiţionat primirea în Bulgaria a doi foşti prizonieri de la Guantanamo de ridicarea obligativităţii vizelor de intrare în Statele Unite pentru cetăţenii bulgari.

Tsvetanov ar fi insistat, potrivit revistei Der Spiegel, citate de Mediafax, ca Statele Unite să renunţe la obligativitatea vizelor şi să achite toate cheltuielile de instalare a celor doi deţinuţi. în schimbul primirii foştilor prizonieri în Bulgaria.

Pentru fiecare dintre foştii prizonieri ar fi fost vorba despre o sumă estimată la 50.000 - 80.000 de dolari, conform unui document diplomatic american.

Der Spiegel nu spune însă că Sofia şi Washingtonul ar fi încheiat acordul, dar în luna mai Bulgaria a primit un sirian în vârstă de 38 de ani, eliberat de la Guantanamo.

Daniel Fried, un diplomat de carieră american a condus negocierile în acest sens, în prezent acesta fiind trimisul special al preşedintelui Barack Obama pentru facilitarea închiderii centrului de detenţie. Fried a discutat pe această temă şi cu Germania, Yemen, Maldive sau Slovenia, relatează Der Spiegel.

În documentele WikiLeaks Bulgaria apare de 2.925 de ori. Este vorba despre 978 de note trimise de ambasada americană la Sofia.

×
Subiecte în articol: Bulgaria wikileaks deținuti Guantanamo
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close