Antena 3 Externe Dezvăluirile WikiLeaks conduc la primul proces, intentat de familia jurnalistului spaniol ucis la Bagdad

Dezvăluirile WikiLeaks conduc la primul proces, intentat de familia jurnalistului spaniol ucis la Bagdad

de Antena3.ro    |    14 Dec 2010   •   14:30
Dezvăluirile WikiLeaks conduc la primul proces, intentat de familia jurnalistului spaniol ucis la Bagdad
Sursa foto: Foto: Christian Science Monitor

Familia cameramanului spaniol ucis de forţele americane în Bagdad a lansat ceea ce pare a fi prima acţiune legală care foloseşte, ca probe, documentele publicate de WikiLeaks. Jose Couso a murit, în 2003, împreună cu un cameraman al Reuters atunci când un obuz tras de un tanc american a lovit camera lor de hotel, un loc trecut de Pentagon pe lista celor sigure pentru jurnalişti.

Familia jurnalistului ucis a cerut o anchetă în acest caz, bănuind că guvernul spaniol s-a pus de acord cu cel american pentru a evita acuzaţiile la adresa trupelor americane, scrie Christian Science Monitor, citat de Newser.com.

“Deşi suntem atenţi la a prezenta sincerele noastre regrete faţă de moartea tragică a lui Couso, în culise am făcut tot posibilul ca aceste acuzaţii să dispară, ajutaţi de sistemul judiciar spaniol”, a scris ambasadorul american în Spania într-o notă din 2007, făcută publică de WikiLeaks.

O lună mai târziu, acesta i-a spus secretarului american de stat, Condoleezza Rice, că guvernul spaniol “a fost de ajutor în încercarea de a muşamaliza cazul”. Informaţia a provocat furie în Spania. Analiştii prevăd că acţiunea legală a familiei Couso este prima dintre cele care vor urma după dezvăluirile WikiLeaks.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close