Antena 3 CNN Externe Diaspora Asistentă româncă din Franța, infectată cu coronavirus: „Oamenii mureau singuri, fără să îşi poată lua măcar adio de la familie”

Asistentă româncă din Franța, infectată cu coronavirus: „Oamenii mureau singuri, fără să îşi poată lua măcar adio de la familie”

Românca Simona Suciu, o asistentă medicală stabilită în Franța, care s-a infectat la rândul său cu coronavirus, a mărturisit că în întreaga sa carieră nu a văzut atâta moarte.

Asistentă româncă din Franța, infectată cu coronavirus: „Oamenii mureau singuri, fără să îşi poată lua măcar adio de la familie”
28 Apr 2020   •   01:14

Totodată, femeia susține că Franța nu a învățat nimic din experiența dramatică a Italiei.

"În Franţa, pandemia a luat pe toată lumea prin surprindere, pe nepusă masă, cum zice românul sau à la légère, cum spune francezul. Cu toate că, în decembrie, COVID-19 şi-a făcut apariţia în Wuhan, în februarie s-au explicat cazurile de contaminări în Italia, în Franţa toţi o luau ca pe o gripă simplă. «Nimic grav, nu vă îngrijoraţi!», auzeam la muncă. Încercam să le spun că e foarte grav, că fratele meu, asistent medical în Italia, plânge zilnic că nu mai poate de atâta moarte de om, dar nimeni nu mă asculta. Franţa nu a fost deloc pregătită şi nici nu a învăţat din greşeala Italiei, adică să se pregătească cu măşti şi echipamente de protecţie. Când a venit valul de epidemie, am căzut toţi ca spicele de grâu", spune femeia, potrivit Adevărul.

"În 24 martie a murit primul infectat. Apoi, unul după altul. În 20 de zile, au fost 33 de decese, în prima săptămână câte trei-patru pe zi. Aveam cadavre peste tot... îi închideau în sicrie, iar familia nu avea dreptul să vadă trupul. Atâta moarte de om, în timp aşa scurt, nu am văzut în toată cariera mea. Mureau singuri şi fără să îşi poată lua măcar adio de la familie şi fără ca noi, cadrele medicale, să putem face ceva pentru ei. Plângeam în fiecare zi. Nu ştiam ce se va întâmpla. Pompele funebre nu mai reuşeau să ia sicriele cu cei morţi şi îi ţineau la noi, pe unde puteau", îşi reaminteşte românca.

Pe 6 aprilie, Simona a fost testată pozitiv. „Am început să am simptome şi mi-am dat seama că am luat virusul. Totul a început cu pierderea bruscă a mirosului şi gustului, apoi o oboseală extremă. Nu aveam dureri, nu aveam febră, dar simţeam virusul între ochi, la sinusuri. Doi colegi de-ai mei au murit... mă rugam pentru ei şi pentru mine... mi-era frică". 

 

×
Subiecte în articol: romanca infectata coronavirus
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close