Antena 3 CNN Externe Diaspora Brexit. Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie

Brexit. Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie

Brexit. Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie
Sursa foto: Foto: pixabay.com
04 Dec 2019   •   10:06

Brexit reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru românii din Marea Britanie, care se tem pentru statutul lor după ce Marea Britanie va ieși din UE.

Românii din Marea Britanie pot acum să se înregistreze online, până la data de 30 iunie 2021, pentru noul statut: Statutul SETTLED se aplică cetăţenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora care au locuit în Marea Britanie o perioadă neîntreruptă de 5 ani la data aplicării. Statutul PRE-SETTLED se aplică celor care nu au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai scurtă de 5 ani, până la data de 30 decembrie 2020 (sau 31 ianuarie 2020, în cazul lipsei unui acord UE-UK) şi le permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicaţiei de SETTLED (este obligatoriu să aplicaţi pentru statutul de settled inainte de data expirarii statutului de pre-settled). Aplicanţii trebuie să dovedească: naţionalitatea, identitatea, rezidenţa ​continuă şi să furnizeze date privind cazierul judiciar (dacă acesta există). Răspunsul vine de obicei în maxim o lună de la aplicare. 

Românii sunt a doua comunitate din Marea Britanie, după cea poloneză. 

Nu va trebui să faceţi cerere dacă deţineţi:   permis de intrare în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată, permis de şedere în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată sau cetăţenie britanică sau irlandeză (inclusiv ”cetăţenia dublă”), transmite adevarul.ro.

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close