Antena 3 CNN Externe Diaspora Români condamnați pentru sclavie, în Marea Britanie. Au ademenit 26 de conaționali și i-au ținut în condiții mizere

Români condamnați pentru sclavie, în Marea Britanie. Au ademenit 26 de conaționali și i-au ținut în condiții mizere

O familie întreagă de români a fost condamnată pentru sclavie, în Marea Britanie. Autoritățile au descoperit că ademeniseră 26 de naționali, cu promisiuni de locuri de muncă în construcții și cazare și masă asigurate, și i-au ținut în condiții mizere.

Români condamnați pentru sclavie, în Marea Britanie. Au ademenit 26 de conaționali și i-au ținut în condiții mizere
Sursa foto: Twitter/ Mail Online
de Cerasela Stafie    |    12 Apr 2022   •   20:55

Vasile Dragoi, cei trei fii ai săi și partenera de viață au ajuns în fața judecătorilor din Marea Britanie și au fost găsiți vinovați. Cei cinci au fost acuzați că au profitat de naivitatea a 26 de conaționali.

I-au ademenit pe aceștia cu promisiuni pentru locuri de muncă în construcții, li s-a spus că vor câștiga 50 de lire sterline pe zi. Mai mult, i-au asigurat că vor beneficia de cazare și masă.

În schimb, victimele s-au trezit locuind în mahalalele din estul Londrei. Salariile nu le-au fost plătite, iar documentele de identitate le-au fost reținute de așa-zișii angajatori.

Lui Vasile Drăgoi i se spunea ”șeful mare”, iar oamenii care încercau să se revolte erau amenințați de cei trei băieți ai românului, Ion Dragoi, 26 de ani, Marian Podianu, 44 de ani și Florinel Dragoi, de 34 de ani.

Oamenii legii au descoperit că, pentru a ascunde numărul de persoane care locuiesc pe proprietățile familiei Drăgoi în timpul inspecțiilor consiliului local, paturi supraetajate erau ascunse în mansardele clădirilor, scrie Daily Mail.

Iam McLoughlin, procurorul care s-a ocupat de caz, a declarat instanței că Vasile era capul familiei și conducea întreprinderea criminală: ”declarațiile martorilor se referă la el ca pe șeful mare și el era cel care emitea ordine altora din cadrul grupului. Din dovezi reiese că a avut un rol principal în recrutarea de persoane și a aranjat călătorii din România în Marea Britanie.”

Procurorul a adăugat că familia conducea o rețea de companii de construcții, iar o singură firmă dintre ele a generat 675.000 de lire sterline între 2016 și 2018: ”există o creștere uriașă a veniturilor în momentul în care Coroana pretinde că au fost implicați în infracțiuni”.

Oamenii legii s-au declarat consternați că românii îi tratau așa pe conaționalii lor: ”este o trăsătură agravantă din punctul meu de vedere, este că o făceau propriilor compatrioți. Poate că asta se datorează faptului că este mai ușor pentru că ei cunosc cultura, vorbesc aceeași limbă. În plus, sunt într-o poziție de avantaj pentru că știu cum funcționează lucrurile în Anglia.”

”Acestea au fost victime, oameni care au fost exploatați pentru bani. I-am văzut, i-am auzit. Torul a fost planificat, a fost executat și ar fi continuat dacă nu ar fi fost perturbat”, a continuat procurorul.

 

×
Subiecte în articol: condamnari sclavie Marea Britanie
Parteneri
Izotop de 30.000 de dolari/gramul, obţinut la Cernavodă
x close