Antena 3 CNN Externe Diaspora Scandal în Germania din cauza a două românce. Ce au pățit femeile

Scandal în Germania din cauza a două românce. Ce au pățit femeile

Scandal în Germania din cauza a două românce. Ce au pățit femeile
21 Feb 2018   •   23:58

O organizaţie care susţine drepturile persoanelor de origine sinti şi roma din Frankfurt i-a acuzat pe oficialii oraşului german de comportament ''scandalos'' ca urmare a ştampilării paşapoartelor unor migranţi romi, relatează website-ul The Local.

Asociaţia de sprijin pentru romi (Förderverein Roma) a indicat, într-un comunicat de presă, că biroul de ordine publică din Frankfurt a acţionat într-o manieră ''inumană'' şi ''ilegală'' când a ştampilat paşapoartele a două femei rome originare din România cu menţiunea ''prinse cerşind în mod agresiv''.

Potrivit organizaţiei, ştampila anulează paşapoartele, care sunt proprietatea statului român.

Cele două femei sunt originare din oraşul Gheorghieni, unde au avut de suferit din cauza sărăciei şi a persecuţiilor, afirmă organizaţia, precizând că ele stăteau pe stradă cerşind bani când au fost reţinute.

''Acest comportament arată în mod scandalos un mare grad de excludere şi stigmatizare. Femeile vor fi denunţate de fiecare dată când sunt verificate documentele lor'', se afirmă în comunicatul publicat săptămâna trecută.

Frankfurter Rundschau (FR) a fost prima publicaţie care a relatat marţi despre incident şi a confirmat că biroul de ordine publică nu le permite oficialilor săi să inscripţioneze paşapoartele oamenilor în acest mod.

''Astfel de înscrisuri în paşapoarte nu sunt permise'', a declarat un purtător de cuvânt pentru FR, adăugând că oficialul respectiv a fost atenţionat în legătură cu eroarea sa.

Dar Asociaţia de sprijin pentru romi, care intenţionează să întreprindă o acţiune în justiţie, a afirmat că incidentul face parte dintr-o politică mai amplă de persecutare a cerşetorilor romi care are scopul în ultimă instanţă ''de a-i expulza pe migranţii romi fără adăpost din oraşul Frankfurt''.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close