Antena 3 CNN Externe Diferenţă de un singur parlamentar între primele două partide din Israel

Diferenţă de un singur parlamentar între primele două partide din Israel

Diferenţă de un singur parlamentar între primele două partide din Israel
Sursa foto: tzipi livni kadima
12 Feb 2009   •   00:19

Rezultatele preliminare arătau miercuri că ministrul de Externe din Israel, Tzipi Livni, şi formaţiunea sa -Kadima au câştigat cele mai multe scaune în parlament. Cu voturile numărate din 99% din secţiile de votare, partidul de centru Kadima a obţinut 28 de locuri, din cele 120 ale Parlamentului. Pe locul doi s-a situat Benjamin Netanyahu cu partidul Likud, la doar un singur parlamentar diferenţă.
A treia formaţiune va fi Yisrael Beiteinu, cu 15 locuri, urmată de ultra-ortodocşii Shas cu 11 şi Partidul Muncii, care a strâns 13 locuri.
Partidele de dreapta au o majoritate de 64 de locuri, dar formarea guvernului se va dovedi una dificilă. Deja Livni s-a proclamat învingătoare a scrutinului şi a cerut lui Netanyahu să i se alăture pentru a forma un guvern condus de Kadima.
De cealaltă parte, Netanyahu şi-a proclamat şi el victoria şi a declarat: ?cu voia lui Dumnezeu, voi conduce următorul guvern?.
La aflarea rezultatelor, un oficial Hamas aprecia că israelienii au ales ?o troica a terorismului?, respectiv, Tzipi Livni, Benjamin Netanyahu şi Avigdor Lieberman, ce conduce Yisrael Beiteinu .
?Aceasta arată că alegătorii zionişti aleg clar pe cel care este cel mai extrem în discurs, cel care vrea război cu palestinienii, cei care sunt cei mai terorişti?, declara Fawzi Barhoum pentru Al Jazeera. ?Avem acum de-a face cu trei capi ai radicalismului şi terorii?.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene,Mahmoud Abbas, a declarat că va negocia cu noul guvern, după ce este instalat.
Barhoum mai declara că ?cel mai periculos aspect este această dezvoltare dramatică a politicii interne zioniste, unde un grup de bande teroriste precum Shtern şi Hagana (grupuri considerate organizaţii teroriste înainte de stabilirea statului Israel) s-au transformat în partide politice?.
Cu toate acestea, el a promis că dacă orice guvern, indiferent cine îl conduce, va vrea armistiţiul, ?noi suntem pregătiţi? să oprească asediul, agresiunea militară şi să redeschidă graniţele.
Analiştii cred că viitorul guvern va fi format de Tzipi Livni, cu ajutorul Partidului Muncii şi alte partide mici, în vreme ce Likud sau Lieberman vor rămâne în opoziţie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close