Antena 3 CNN Externe Diplomat de la Beijing: Doar chinezii "ciudaţi" pot obţine Premiul Nobel pentru Pace

Diplomat de la Beijing: Doar chinezii "ciudaţi" pot obţine Premiul Nobel pentru Pace

Diplomat de la Beijing: Doar chinezii "ciudaţi" pot obţine Premiul Nobel pentru Pace
Sursa foto: Foto: news.xinhuanet.com
18 Oct 2010   •   10:47

Dintre chinezi, doar "persoanele ciudate" pot obţine Premiul Nobel pentru Pace, dar "eroii" chinezi nu îl vor primi niciodată, a declarat, duminică, la Marrakech, în cadrul World Policy Conference, ministrul adjunct chinez al Afacerilor Externe, Fu Ying, citată de AFP.

Fu a făcut aceste comentarii în urma atribuirii Premiului Nobel pentru Pace disidentului Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, fost profesor care execută o pedeapsă de 11 ani pentru subversiune.
   
"În ceea ce îi priveşte pe chinezi, comitetul Premiului Nobel pentru Pace a numit întotdeauna persoane ciudate", a apreciat ea, într-o declaraţie care l-ar putea viza şi pe Dalai Lama, liderul spititual şi politic al tibetanilor în exil, care a obţinut premiul în 1989.
   
"Dacă sunteţi chinez, tot ce trebuie este să faceţi ceva ciudat şi aveţi toate şansele să fiţi selecţionat", a spus ministrul adjunct.
   
Fu a continuat, întrebându-se dacă "eroii Chinei" ar putea "într-o zi să obţină Premiul Nobel". Diplomata i-a evocat pe oamenii de ştiinţă chinezi care au contribuit la eliminarea sărăciei şi foametei în această ţară cu o populaţie de peste 1,3 miliarde de locuitori.
   
Ea l-a citat pe Yuan Longping, somitate a agriculturii ştiiţifice, pe care mulţi îl numesc "părintele orezului hibrid".
   
"La un moment dat, chiar am crezut că ar putea fi premiat. Dar înţeleg acum că eram naivă să cred asta", a declarat Fu.
   
Acordarea premiului lui Liu Xiaobo, anunţată la 8 octombrie, a provocat furia Chinei, care a declarat joi că Liu este un infractor şi că premierea lui echivalează cu "încurajarea criminalităţii".
   


×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close