Antena 3 CNN Externe Un diplomat estonian a fost reținut în Rusia pentru spionaj

Un diplomat estonian a fost reținut în Rusia pentru spionaj

Consulul estonian din Sankt Petersburg a fost reținut, marți, pentru că ar fi primit informații clasificate de la un cetățean rus.

Un diplomat estonian a fost reținut în Rusia pentru spionaj
Sursa foto: Getty Image
de Alexandra Ionescu    |    07 Iul 2021   •   08:41

”Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a reținut pe diplomatul estonian Mart Lätte, consul la consulatul general al Republicii Estonia în Sankt Petersburg, în flagrant, în timp ce primea informații clasificate de la un cetățean rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al FSB..

”Această activitate nu este compatibilă cu statutul unui angajat diplomatic și prezintă o atitudine vădit ostilă la adresa Federației Ruse. Împotriva diplomatului vor fi luate măsuri în concordanță cu normele internaționale”, mai afirmă reprezentanțul FSB.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe estonian susține că arestarea demonstrază încă o dată că Rusia a ales calea confruntării cu statele UE în loc să schimbe tendința negativă în această relație.

Acesta spune că acuzațiile sunt nefondate și insistă că întregul incident este o înscenare.

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, pe măsura creşterii continue a tensiunilor după criza ucraineană şi anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Estonia, o fostă republică Sovietică, este membru al UE și NATO și fost mereu extrem de vocală în criticile aduse Moscovei.

Incidentul vine după ce, în aprilie, Serviciul Federal de Securitate l-a reținut pe diplomatul ucrainean  la Sankt-Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, pentru că ar fi încercat să obţină informaţii secrete, fiind obligat să părăsească teritoriul Rusiei, ceea ce a dus la expulzarea unui diplomat rus de la Kiev.

×
Subiecte în articol: diplomat estonia spionaj
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close