Antena 3 CNN Externe Diplomatul Gabriel Grecu, reţinut pentru spionaj, a fost declarat persona non grata în Rusia

Diplomatul Gabriel Grecu, reţinut pentru spionaj, a fost declarat persona non grata în Rusia

Diplomatul Gabriel Grecu, reţinut pentru spionaj, a fost declarat persona non grata în Rusia
Sursa foto: Foto: once.ro
17 Aug 2010   •   09:00

Gabriel Grecu, secretar de gradul I la amabsada României din Moscova, a fost declarat persona non grata în Rusia şi are 48 de ore la dispoziţie să părăsească ţara. În caz contrar, îşi pierde privilegiile diplomatice. Grecu a fost eliberat, luni seară, la câteva ore după ce fusese reţinut sub acuzaţia de spionaj.

Serviciul Federal de Securitate Rus a anunţat că Gabriel Grecu a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus.

Potrivit serviciului secret rus, Gabriel Grecu avea la el materiale de spionaj, care demonstrează activitatea ostilă a românului faţă de Federaţia Rusă.

Cotidianul rus Komsomolskaia Pravda oferă şi alte detalii, citând o sursă din serviciile de informaţii. Aceasta susţine că predecesorul lui Grecu în funcţia de secretar al ambasadei, Dinu Pistol, a recrutat un cetăţean rus ca să-i furnizeze informaţii despre situaţia din Republica Moldova şi Transnistria.

Informaţiile, care nu erau secrete, erau transmise prin casetele de bagaje din marile magazine ale Moscovei. Potrivit ziarului, după sosirea sa la ambasadă, Grecu a început să solicite informaţii secrete de stat, inclusiv militare. Informatorul rus "şi-a dat seama că aceasta miroase a trădare şi a sesizat organele de contrainformaţii", adaugă Komsomolskaia Pravda.

Specialiştii avertizează că toate aceste relatări trebuie tratate cu mare atenţie.

Reţinerea diplomatului român vine în contextul unor alte scandaluri de spionaj în care a fost implicată Moscova. În luna iunie, zece ruşi au fost arestaţi în Statele Unite pentru spionaj. Agenţii au fost imediat predaţi autorităţilor ruse în schimbul a patru prizonieri ruşi condamnaţi de spionaj pentru Occident.

În iulie, în Cehia a fost demasacată o  afacere de spionaj în favoarea Rusiei. Scandalul a provocat demiterea a trei generali cu funcţii înalte din armată.

Antena 3

×
Subiecte în articol: secretar Moscova Rusia spionaj ambasada
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close