Antena 3 CNN Externe Discovery dă în judecată Polonia după ce Parlamentul polonez a adoptat o lege ce afectează libertatea presei

Discovery dă în judecată Polonia după ce Parlamentul polonez a adoptat o lege ce afectează libertatea presei

Grupul american de media Discovery Inc. intenţionează să demareze acţiuni în justiţie împotriva Guvernului polonez pentru o posibilă încălcare a unui tratat bilateral de investiţii cu SUA, o decizie care va escalada o dispută care are drept miză activele Discovery din Polonia.

Discovery dă în judecată Polonia după ce Parlamentul polonez a adoptat o lege ce afectează libertatea presei
Sursa foto: Facebook/Discovery
de Alexandra Ionescu    |    13 Aug 2021   •   21:42

Grupul media Discovery a acuzat Polonia că a încălcat un tratat internațional prin adoptarea unei noi legislații pe care compania americană o echivalează cu un „asalt” asupra libertății presei și un atac direct asupra afacerilor sale.

Într-o declarație, Discovery spune că a notificat guvernul polonez despre intenția sa de a-l acționa în instanță, în temeiul unui tratat bilateral de investiții din 1994.

"Legea este cel mai recent atac asupra media independente și a libertății presei și vizează direct Discovery TVN, principalul grup de radiodifuziune independent și furnizor de știri din țară, precum și una dintre cele mai mari investiții americane în Polonia", a spus compania. .

Proiectul de lege va consolida interdicția existentă pentru companiile media care operează în afara Europei de a controla furnizorii media polonezi.

Propunerea a trecut miercuri de camera inferioară a parlamentului polonez cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri și va avansa acum la Senat.

TVN24 ar fi principalul canal afectat de noua legislație, deoarece este deținut de Discovery printr-o filială înregistrată în Olanda.

Legea privind media, aşa-numită ”Lex TVN”, votată miercuri de parlament a fost criticată de opoziţia poloneză, care o consideră o consideră o ameninţare pentru libertatea presei şi apreciază că va afecta relaţiile cu SUA.

Coaliţia la putere din Polonia s-a destrămat din cauza acestei legi, odată cu plecarea partidului Acord. Textul a fost adoptat însă cu 228 de voturi pentru şi 216 împotrivă, cu aportul sufragiilor unui grup anti-sistem, Kukiz 15.

×
Subiecte în articol: Discovery Polonia presa proces
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close