Antena 3 CNN Externe Discurs dur al preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Barack Obama nu a fost felicitat

Discurs dur al preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Barack Obama nu a fost felicitat

Discurs dur al preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Barack Obama nu a fost felicitat
05 Noi 2008   •   22:18

Barack Obama nu a fost felicitat de preşedintele rus Dmitri Medvedev, iar numele preşedintelui american proaspăt ales nici măcar nu a fost menţionat în timpul discursului său de 85 de minute adresat naţiunii, comentează cotidianul Times.
În acelaşi timp experţi ruşi, citaţi de AFP, apreciază că discursul dur la adresa Statelor Unite rostit de Dmitri Medvedev miercuri este menit a exercita presiuni asupra lui Barack Obama astfel încât viitoarea administraţie americană să renunţe la proiectul scutului antirachetă în Europa.
În cadrul primului său discurs anual, liderul rus a lansat critici la adresa Washingtonului, acuzat că a provocat criza financiară internaţională şi războiul din Georgia. Medvedev a ameninţat cu desfăşurarea de rachete ruseşti în enclava Kaliningrad, în replică la scutul american antirachetă din Europa.
"Pentru prima dată în 20 de ani, Moscova a proferat o adevărată ameninţare militară la adresa Occidentului. Este o schimbare radicală care duce la extrem deteriorarea relaţiilor ruso-americane", a apreciaat Aleksandr Golţ, analist militar independent.
"Nu am nici o explicaţie raţională cu privire la motivele pentru care a spus aceste lucruri la 24 de ore de la alegerile prezidenţiale americane. Nici măcar în (perioada) Uniunii Sovietice nu ne permiteam asemenea reacţii", a adăugat el.
Pe de altă parte, într-o serie de critici directe adresate Statelor Unite, Medvedev a declarat că trebuie create mecanisme pentru blocarea unor decizii greşite, egoiste şi uneori periculoase ale anumitor membre ale comunităţii internaţionale.
Preşedintele rus a acuzat ţările occidentale că vor să încercuiască Rusia iar pe Statele Unite de încurajarea "agresiunii barbare" a Georgiei în conflictul din Osetia de Sud.
În singura sa referire la alegerile prezidenţiale americane, Dmitri Medvedev şi-a exprimat speranţa că noua administraţie va remedia relaţia sa cu Moscova. "Subliniez că nu avem nici o problemă cu poporul american", a explicat el.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama Dmitri Medvedev
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close